• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Çavuşoğlu: Biz seküler bir Suriye istiyoruz

Çavuşoğlu: Biz seküler bir Suriye istiyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Biz seküler bir Suriye olmasını istiyoruz. Gerçekçi olalım, bu saatten sonra bunun Esed ile olması mümkün değil. Herkesin kabul edeceği bir geçiş hükümetinin olması lazım. Hiç kimse dışlanmamalı” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Rus Medya Konferansı için gelen Rus gazetecilerle Alanya’da buluştu.

Basının ilk 10 dakikasında görüntü almasına izin verilen toplantıda, Bakan Çavuşoğlu Suriye meselesi ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Suriye’de esas çözüm siyasi çözüm. Rusya ile Halep’te başlayan siyasi işbirliğini geliştirdik. Ateşkesi ülkenin diğer yerlerine de genişlettik. Biraz ihlaller olsa da önceye göre daha iyi durumdayız. Bu Rusya ile Türkiye’nin başarısı. Astana süreci de bizim başarımız. Buraya ABD’nin gözlemci olarak katılması da önemli. İran’ı da özellikle sürece dahil ettik. Bizde bir strateji var. Ben en başından beri gerçek siyasi çözüm için Esad’ın gitmesi gerektiğine inanıyorum. Rusya da Türkiye’nin sınır bütünlüğünü destekliyor. Biz seküler bir Suriye olmasını istiyoruz. Gerçekçi olalım, bu saatten sonra bunun Esad ile olması mümkün değil. Herkesin kabul edeceği bir geçiş hükümetinin olması lazım. Hiç kimse dışlanmamalı. Esad konusunda Rusya ile aynı düşünmeyebiliriz. Görüşlerimiz tam uyuşmuyor diye diğer konularda da işbirliğimizi durdurmadık. Biz müttefik olduğumuz birçok ülkeyle NATO içindeki birçok ülkeyle de farklı düşünüyoruz" 

"Rakka'ya operasyon yapmamızı istemediler"

Türk kuvvetlerinin El Bab'ı IŞİD'dan geri aldığını aktaran Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Rusya'nın Suriye problemi başladığından bu güne şu teklifte bulunduk. ‘Gelin terör örgütleriyle beraber mücadele edelim’ dedik. El Bab’ta bu işbirliğini gördük. Yer yer Rus Hava Kuvvetleri’nin işbirliğini gördük. Özellikle koalisyonun desteğini kestiği bir dönemde Rusya bize destek verdi. YPG baskı yaptığı için koalisyon destek vermek istemedi. YPG ve PKK bir terör örgütü. Burada bir koridor oluşturmak istediler. Bu operasyon DEAŞ'ın bölgeden temizlenmesini sağladı ve bu hayalleri son buldu. Obama yönetimi YPG'yi Rakka operasyonunda kullanmak istedikleri için bizim Rakka’ya operasyon yapmamızı istemediler. Biz bu konuda kararlı davrandık. El Bab’ta DEAŞ ile mücadele ederken Rakka’dan DEAŞ’lılar gidip geliyordu. DEAŞ’a karşı mücadelenin arttırılması lazım” diye konuştu"

"Rusların Türkiye'de 90 gün kalmasını inşallah sağlayacağız"

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin 97’nci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Bugünün çocuklara armağan edildiğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Birkaç gündür Avrupa'nın ve dünyanın farklı ülkelerinden çocuklar Türkiye'ye geliyor. Bugün ayrıca Miraç Kandili. Dini ve milli bir bayramda önemli bir günde sizlerle beraberiz. Ayrıca Suriye gibi bölgemizde önemli gelişmeler yaşanan bir dönemde sizlerle sohbet edeceğiz. Ruslar Türkiye’ye vizesiz şekilde gelebilir. Yaklaşık 10 gün önce Alanya'da yaşayan Rus topluluğu ile bir araya gelmiştik. Bu toplantıların faydası oluyor. Türkiye’de yaşayan Ruslar ne istiyor, burada nasıl çözüm bulacağımızı öğrenme fırsatımız oluyor. Ruslar Türkiye'de 60 değil, 90 gün kalmak istiyor. Rusların Türkiye'de 90 gün kalmasını inşallah sağlayacağız"

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89