• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C
  • Berlin -3 °C

Çavuşoğlu: ABD ile mutabakata vardık

Çavuşoğlu: ABD ile mutabakata vardık
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ikili ilişkilerde yeni mekanizmalar kurma ve işbirliğini arttırma kararı alındığını açıkladı.

Çavuşoğlu Suriye için, "Önce YPG'nin Menbiç'ten çıkması lazım. Bu ABD'nin bize verdiği bir söz ve nasıl tutulacağını göreceğiz" dedi. Tillerson ise, "Menbiç bizim için çok önemli, müttefiklerimizin kontrolünde olmalı" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara’da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının açılışında konuşan Çavuşoğlu, “İlişkilerimiz kritik aşamadaydı. Ya normalleşecekti ya da daha kötüye gidecekti. Dün akşam sayın Cumhurbaşkanımızla yapılan ve 3 saat süren toplantıda normalleşme yönünde bir mutabakata vardık” dedi.

İkili ilişkilerde daha önce verilip tutulmayan sözler olduğunu belirten Çavuşoğlu, FETÖ ve Suriye gibi konularda yeni mekanizmalar kurma kararı verildiğini belirterek, ilk toplantının da Mart ayından önce yapılacağını söyledi. “Bu mekanizmalar topu taca atmak değil, çözüm odaklı olacak” diyen Çavuşoğlu Suriye’ye ilişkin olarak, “Şehirlerde güvenliğin nasıl sağlandığı önemli, Menbiç’te Arap nüfus çoğunluktayken YPG’nin güvenliği sağlaması olmaz. Önce YPG’nin Menbiç’ten çıkması lazım. Bu ABD’nin bize verdiği bir söz ve nasıl tutulacağını göreceğiz” dedi. Çavuşoğlu, ABD’nin OHAL eleştirileriyle ilgili ise, “Tutuklamaların OHAL’le ilgisi yok” değerlendirmesini yaptı.

Tillerson ise sözlerine Çavuşoğlu gibi ABD-Türkiye ilişkilerinin Kore’den bu yana önemli testlerden geçtiğini ifade ederek başladı. Bakan Tillerson, bugün de IŞİD ve PKK gibi tehditlere karşı ve bağımsız bir Suriye için birlikte çalışılması gerektiğini söyledi. Suriye konusunda Cenevre görüşmelerinde bir sonuca ulaşılmasını dilediklerini belirten Tillerson “Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlama hakkı olduğunu ancak bu yapılırken sivillerin zarar görmemesi konusuna vurgu yaptıklarını” ifade etti. Tillerson, “Hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü gibi konularda desteklemeye devam edeceğimiz Türkiye ile ilişkilerimiz bu ilkelere bağlı kalındığı sürece iyi şekilde devam edecek” diyerek, darbe sanıklarının yargılanmasının normal olduğunu ancak OHAL kapsamında tutuklu sayısının yüksek olduğunu belirttiklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca öncelik Menbiç’te olmak üzere bütün Kuzey Suriye’nin gündemlerinde olacağını açıklayarak, “Bundan sonra Türkiye başka ABD başka adım atmayacak” dedi.

Çavuşoğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

ZİYARET ÖNEMLİ: Tillerson’ın ziyaretini önemli ve faydalı buluyoruz. Türkiye ve ABD uzun yıllardır stratejik ortaklığını derinleştirerek sürdürmüştür. Bu ortaklık farklı alanlara genişletilmiştir ve sadece bölgemizde birçok ülke ve halk bu ortaklıktan faydalana gelmiştir. Geçmişte de kritik aşamalar oldu ama her zaman bu ortaklığı ön planda tutarak geçmişte bu kritik aşamaları birlikte geçtik. Dün akşam Cumhurbaşkanımızla beraber yaptığımız üçlü toplantıda taraflar düşüncelerini kaygılarını söylemiştir. Şimdi kritik bir aşamada, ya bu ilişkileri yoluna koyacaktır ya da daha da kötüye gidecekti.

YENİ BİR MEKANİZMA OLUŞTURMA KARARI ALDIK: Elbette bunun için atılması gereken adımlar var. FETÖ, ABD’nin YPG’ye desteği, İlişkilerimizi normalleştirme konusunda mutabakata vardık. Elbette kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz. Bugüne kadar verilen sözler oldu, tutulmayan sözler de oldu çözemediğimiz konular da oldu. Birlikte neler yapabiliriz bunları da konuştuk. Yeni bir mekanizma oluşturma kararı aldık. Örneğin FETÖ konusunda değerlendirmeleri kamuoyunda yapmak yerine bu mekanizma içerisinde yapmakta fayda var.

TOPU TACA ATMIYORUZ: Suriye konusunda somut adımlar atarak bu konuları aşmak istiyoruz. Bu mekanizmalar topu taca atma değildir. Tam tersine anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacaktır. İnşallah ilk toplantı da mart ayının ortasından önce gerçekleşecek bu konuda da mutabakatımız var.

Rex Tillerson’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

CENEVRE’NİN SONUÇ GETİRMESİNİ UMUYORUZ: Sayın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bana ayırdığı uzun süre için teşekkür etmek istiyorum. ABD ve Türkiye arasındaki ilişki gerçekten derin bir ilişki. Türkiye ve ABD birçok yerde beraber çalıştı. Türkiye’nin terörizmle karşılaştığı sorunları aşabilmesi için çok önemli sorunları olduğunu biliyoruz. Türkiye üç kıtanın ortasında bulunan çok önemli bir ülke. Bağımsız ve birleşmiş bir Suriye’nin kurulması için birlikte çalışmamız gerekiyor. Suriye halkı için Cenevre sürecinin bir sonuç getirmesini ümit ediyoruz.

TÜRKİYE ÖRNEK OLDU: Türk halkı 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaparak hepimize örnek oldu. Suriye’de gerilimin artmaması için çalışıyoruz. Her zaman Suriye Demokratik Güçlerine sağladığımız desteğin kısıtlı olacağını söyledik. Tabii ki Türk demokrasisini de desteklemeye devam edeceğiz.

ÇALIŞANLARIMIZIN TUTUKLUĞUNDAN ENDİŞELİYİZ: Türkiye’deki konsolosluklarımızdaki çalışanlarımızın tutukluluk durumuna yönelik endişelerimizi dile getirdik.

MENBİÇ ÖNCELİK: Dün akşam yapmış olduğumuz görüşmelerde kritik öneme sahip konuların nasıl çözülebileceğine yönelik tekliflerimizi sunduk. Bunlar ortak basın deklarasyonumuzda da belirtilecek. Suriye’yle ilgili ABD’nin ve Türkiye’nin hedefleri arasında ayrım yok: Burayı IŞİD’den kurtarmak, mültecilerin geri dönmesini sağlamak, bağımsız ve demokratik Suriye’yi kurmak. Diğer terörist gruplara karşı da çalışmalarımızı sürdürdüğümüzde bir koordinasyon gerçekleştireceğiz ve o bölgelerde kim egemen olacak ona karar vereceğiz. Teröristleri temizledikten sonra buraları önceden oraları yaşayan insanlara geri vereceğiz. Menbiç önceliklerimizden biri olacak.

ABD BAŞKA TÜRKİYE BAŞKA OLMAYACAK: Buradaki tartışmaların büyük bir bölümü kendimizi nerede bulduğumuz noktasında. Sayın Çavuşoğlu’nun da belirttiği gibi ilişkilerimiz bir kriz ortasında. Biz bu noktaya nasıl geldiğimizi de konuşabiliriz ama bunu yararlı bulmuyoruz. Yapılacak çalışmalarımız var, bu noktadan artık yalnız hareket etmeyeceğiz, Amerika bir şey Türkiye başka bir şey yapıyor olmayacak. IŞİD’e karşı başarılı olacağız, başka terörist gruplara karşı birlikte çalışacağız. Yapılacak çok iş var. Halen Suriye içerisinde ciddi ve önemli bir konu var. Hedefimiz konusunda netleştik, anlaştık. Aşama aşama ilerleyeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89