• BIST 9693.46
  • Altın 2507.88
  • Dolar 32.5754
  • Euro 34.7621
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 8 °C

Bülent Arınç: Kürtlerin tüm haklarını tanıyacağız

Bülent Arınç: Kürtlerin tüm haklarını tanıyacağız
Bütçe görüşmelerinin kapanış konuşmasını hükümet adına yapan Bülent Arınç, “Kürtlere eğitim, dil, bilgi, kültür ve kimlik hakkı vereceğiz” dedi.

Kürt kimliğinin tanınmasının çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Türkiye’de yaşayan bir insan, ‘Ben Kürdüm ve bu kimliğimle iftihar ediyorum. Ben bu gerçeğimle tanınmamı istiyorum’ dediği zaman, bizim buna saygı göstermemiz, bunu kabul etmemiz gerekir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, kabul edilen 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde hükümet adına söz alan Arınç, önemli mesajlar verdi. Milletvekillerinin hükümete yönelik eleştirilerini yanıtlayan Arınç, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’ın, “Kürt kimliğini tanımak, bu gaflet ötesi bir davranıştır” ifadesini anımsatarak “Kürt kimliğinin tanınması çok önemli bir konudur. Bu bir insan hakları konusudur. Sanıyorum ki Sayın Genel Başkanınız da CHP’nin Sayın Genel Başkanı da bu konuda farklı düşünmüyorlar. Yani Türkiye’de yaşayan bir insan, ‘Ben Kürdüm ve bu kimliğimle iftihar ediyorum. Ben bu gerçeğimle tanınmamı istiyorum’ dediği zaman, bizim buna saygı göstermemiz, bunu kabul etmemiz gerekir” dedi.

‘Kimliklere saygı duyacağız’

Kürtlerin varlığının inkâr edilemeyeceğini söyleyen Arınç, “Bir insanın kimliğini inkâr etmek o insanı inkâr etmek demektir. Kendisini Kürt kimliği ile Arap kimliği ile Boşnak kimliği ile artık ne gelirse aklınıza... Hepsi, kim, ne varsa bu topraklar üzerinde kendi kimliğini rahatlıkla söyleyecektir. O kimliğe saygı duyacağız. O kimliğin bütün kültürel haklarını, Anayasal haklarını vereceğiz, tanıyacağız” diye konuştu.

Arınç, şöyle devam etti: “Kimlik inkarı ve bununla yola çıkanlar bilsinler ki Kürtçe konuşmanın yasak olduğu günlerden, cezaevinde işlenen işkencelere ve sonrasındaki faili meçhul cinayetlere ölüm listeleri yapılmasına, bütün bunlar bir kimliğin inkâr edilmesi ile ortaya çıkmış kötü sonuçlardır. Hayır, inkâr etmeyeceğiz. Ben BDP’li arkadaşlarımın söylediklerinin yüzde 99’na katılmıyor olabilirim. Ama onların kimliğine saygım var, onların siyaset hakları olduğuna inanıyorum.’’ BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana’nın 10 yıl sonra meclise gelip ant içmesini “demokrasinin gücü” olarak tanımlayan Arınç, “‘Ben Kürdüm’ diyen bir insanın bu ülkede hepimiz kadar, en az hepimiz kadar hayat hakkı, bilgi, eğitim, dil, kültür, kimlik hakkı ne varsa vereceğiz. Bu bizim cebimizden verdiğimiz bir şey değil” dedi.

MHP’den tepki, BDP’den alkış

Başbakan yardımcısı Arınç’ın konuşmasını AKP ve BDP milletvekilleri alkışladı. Konuşmaya tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli, konuşmayı hükümetin benimseyip benimsemediğinin netleşmesi gerektiğini belirterek “Bugün yapılan görüşme, çok büyük talihsiz bir görüşme, bir provokasyondur” dedi. Arınç’ın Kürt kimliğine ilişkin sözlerini alkışladıklarını söyleyen BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise “Yeni bir gün olsun diyorsanız, bütün cinayetleri açığa çıkarın, tutukluları serbest bırakın, biz de sizi alkışlayalım” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89