• BIST 9715
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

Beyaz Saray’dan Davutoğlu açıklaması

Beyaz Saray’dan Davutoğlu açıklaması
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde Davutoğlu ile ilgili bir soru üzerine, “Başbakan (Davutoğlu), ABD’nin iyi bir ortağı oldu ve onun liderliğini takdir ettik” dedi.

Beyaz Saray, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Kongresi’nde aday olmama kararına ilişkin olarak, Davutoğlu’nu ABD’nin “iyi bir ortağı” olarak niteledi ve başbakanlık görevinden ayrılışının, Türkiye ile ABD’nin IŞİD’e karşı mücadeledeki işbirliğini etkileyeceğini düşünmediğini belirtti.

Earnest, Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, iki ülke için önem taşıyan bir dizi konuda sürekli iletişim içerisinde olduğuna işaret etti. Davutoğlu’nun ayrılışının, ABD ve Türkiye’nin IŞİD’i zayıflatma ve yok etme stratejisi üzerinde herhangi bir etkisinin olacağını düşünmediğini belirten Earnest, “ABD ve Türkiye birlikte çalışmaya devam edecektir” dedi.

Earnest, Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede son aylarda önemli adımlar attığını ve Suriye ile sınırın kontrol edilmesi noktasında daha etkili bir iş çıkardığını kaydetti. Sözcü, “Daha fazlasını yapabilecekleri inancındayız ama Suriye’de IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların geçişini azaltmada önemli ilerleme sağladılar” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, ABD ve koalisyon ortaklarına hava üslerine erişim izni de verdiğini ve bunun askeri hava operasyonlarının daha etkili olmasını sağladığını kaydeden Earnest, göçmen krizi konusunda da, Türkiye’nin Avrupalı müttefiklerle birlikte çalışarak yapıcı bir rol oynadığını belirtti.

Earnest, Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin temel insani ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da çok büyük bir yükü omuzladığına dikkati çekerek, “Türkiye’nin, IŞİD’e karşı geniş kapsamlı çabamıza değerli katkılar sağladığı ve önemli bir ortak olduğu inkar edilemez” dedi.

Bununla birlikte, Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü durumuyla ilgili bazı kaygılarının olduğunu söyleyen Earnest, “Türk yetkililere, attıkları adımların Türkiye’nin anayasasında yüceltilen evrensel demokratik değerlere uygun düşmesinin önemini düzenli olarak hatırlatıyoruz” diye konuştu.

Earnest, özellikle ifade ve basın özgürlüğü konularında bazı kaygılarının bulunduğunu ve bunları Türk yetkililerle paylaştıklarını, bundan sonra da paylaşmaya devam edeceklerini söylerken, “Ancak bu, IŞİD’i zayıflatma ve nihayetinde yok etme stratejimizi uygulamada NATO müttefiklerimizle birlikte çalışma yeteneğimizi etkilemedi” dedi.

Bir gazetecinin, “Türkiye’de güç odaklarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde çok fazla toplandığı yönünde endişeniz var mı? şeklindeki sorusu üzerine Earnest, şunları söyledi:

“Şu aşamada Başbakan’ın istifasının nasıl bir potansiyel siyasi etkisinin olacağına dair bir yargıda bulunamam. Şu anda odaklandığımız husus, müttefikimizle IŞİD’e karşı mücadelede etkili işbirliğini devam ettirmek. Ama bu, (Türk) hükümetin anayasalarında yüceltilen evrensel demokratik değerleri uygulama yöntemine dair endişelerimizi ve bazı durumlarda açık itirazlarımızı dile getirmemizi engellemeyecek.” (Amerika'nın Sesi)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89