• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 9 °C

BDP'ye yeni eşbaşkan geliyor

BDP'ye yeni eşbaşkan geliyor
Diyarbakır'da yerel seçim sonuçlarını değerlendiren BDP lideri Demirtaş, hedeflerine büyük oranda ulaştıklarını söyledi.

BDP lideri Demirtaş HDP’nin batıda beklenen başarıyı göstermediğini, ancak bu projeden vazgeçilmeyeceğini duyurdu.

Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarını değerlendiren Selahattin Demirtaş, seçimlerin yerelden çok genel seçim havasında geçtiğini söyledi. Hedeflerini yüzde 80 oranında gerçekleştirdiklerini savunan Demirtaş, ”BDP Türkiye’nin doğusu ve güneydoğusunda önemli bir başarı elde etmiştir. Batıda HDP ile belli bir noktaya gelindi. HDP’nin de batıda istenilen ölçüde olmasa da, belli bir kabul gördüğü ortaya çıktı” dedi.

HDP'nin doğru bir proje olduğu belirten Demirtaş, bu projenin süreceğini ifade etti. Demirtaş, ”Bu stratijek yaklaşım devam edecek. Ancak bunu hayata geçirme taktiği, HDP’nin bugünkü şekli midir değil midir, bunları tartışmak lazım. Bu hedeften vazgeçmeden, yeni taktiklerle daha zengin perspektiflerle, yaklaşımlarla HDP fikriyatı geliştirilebilir, güçlendirilebilir, başka formatlara dönüştürülebilir” diye konuştu.

Seçimin tek kazananının kadınlar ve eşbaşkanlık sistemi olduğunu vurgulayan Demirtaş, ”Siyasi partilerden çok, partimizin öncülüğünde kadınlar kazandı diyebiliriz. Eşbaşkanlık sistemi başarı elde etti. Çok önemli bir model olarak siyasi hayatımıza girdi” dedi.

AK Parti ve Cemaat'e eleştiri

Demirtaş, yarıştıkları her yerde AKP’yi gerilettiklerini savunarak, hem belediye sayısını, hem kısmen oylarını arttırdıklarını ifade etti. Düşük oy aldıkları illerde katılımın da az olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Bir önceki seçimlere oranla birkaç puanlık düşüş var. Şu anki durum hiçbir partinin kolay kolay elde edemeyeceği muazzam bir zaferdir. Türkiye genelinde oylarımızda bir düşüşten çok, beklenen artış yok. Batıdaki oylarımızın yeterince sandığa yansımadığını düşünüyoruz, bunun nedenlerini tartışacağız” diye konuştu.

AK Parti’nin yüksek oy almasını, ciddi muhalefet olmamasına bağlayan Demirtaş, ”Bütün bu seçim sonuçları AKP’nin bulaştığı suçları, günahları ortadan kaldırmaz. İnsanlar AKP’ye destek verdi, yolsuzluk, hırsızlık iddialarına destek verdi anlamı çıkmaz. Hırsızlıktan yolsuzluktan hesap sormak için mücadele etmek, gereğini yapmak lazım. Ama yolsuzluk ve hırsızlıkla mücadele ederken, ilkesiz davranmakla, belden aşağı vurmakla sonuç alınamayacağını birilerinin görmesi lazım” dedi.

Seçimden sonra Gülen cemaatine yönelik operasyon yapılacağı iddialarının sorulması üzerine Demirtaş, “Bir cemaate karşı, cemaat olmasından ötürü operasyon yapamazsınız, suç kim tarafından işlenmişse elinde belgesi, bilgisi varsa o kişiye dönük operasyon yaparsınız, bir camianın ve cemaatin tamamını suçlu ilan edip, ona yönelik bütün üyelerini linç edemezsiniz. Suç işleyen kişiler cemaat üyesi midir değil midir, buna bakılmaksızın, gereğinin yapılması lazım. Başbakan'ın kastettiği buysa kimseye şantaj, tehdit savurmasına gerek yok, elinde belge bilgi varsa başsavcıya vemesi lazım” dedi.

'Süreç AKP'ye bağlı'

Demirtaş, seçimin sonuçlarının Kürt sorununa çözüm sürecini doğrudan ya da dolaylı etkileyebileceğini ifade ederek, “Sürecin pozitif ilerleyebilmesi veya hızlı ilerleyebilmesi AKP’nin atacağı pratik adımlara bağlı kalmış durumda. Eğer AKP hızlı bir şekilde müzakere sürecine geçiş, müzakere süreci konusunda yasal değişiklikler mevzusunda ilerleme sağlarsa çözüm süreci ilerler, bunu gerçekleştirmezse, sonuçlar iyi de olsa kötü de olsa demek çözüm süreci AKP’nin ilerletme niyetine bağlı olarak çökmüş olacak” şeklinde konuştu.

Demirtaş, önümüzdeki günlerde olağanüstü kongre kararı alarak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Gültan Kışanak’ın yerine yeni eşbaşkanı belirleyeceklerini de sözlerine ekledi. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89