• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 11 °C

Baydemir: AYM karar vermezse AİHM'e gideceğiz

Baydemir: AYM karar vermezse AİHM'e gideceğiz
HDP MYK üyeleri ve milletvekilleri, cezaevinde tutulan HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek için Anayasa Mahkemesi önündeydi.

Parti Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarının gayrı meşruluğunda Anayasa Mahkemesinin rolü olduğunu söyledi. Baydemir “AYM karar vermezse sonraki açıklamalar AYM önünde değil AİHM önünde olacaktır” dedi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri için, “Korkuyorlarsa istifa etsinler. Umuyoruz ki yakın zamanda AİHM incelemeye alacak ve kısa sürede adil bir karar verecek. Bundan önce AYM kendisi hareket etsin. AYM’nin AİHM’den önce davranması gerekir. AYM bu gerekleri yerine getirinceye kadar her hafta burada adalet nöbeti tutacağız. Bizim sözümüz açık ve net, asıl konuşması gerekenler susanlardır. ” şeklinde konuştu. Açıklamadan öne çıkan ifadeler şöyle: 
 
171 GÜNDÜR HUKUK ÇİĞNENİYOR

Merkez Yürütme Kurulumuz ve Meclis’te bulunan grubumuz adına, büyük hukuksuzluğa, adaletsizliğe dikkat çekmek ve bir kez daha adalet çağrısında bulunmak üzere bir kez daha Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde bir aradayız. 171 gündür bu ülkede hukuk çiğneniyor. 4 Kasım Darbesinden bugüne 15 milletvekili tutuklandı, bugün itibariyle 12 milletvekilimiz 2 eş genel başkanımız cezaevinde. Referandum sonucunun kabul görmeme sebeplerinden biri tutukluluklardır.

GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Gecikmiş olan adalet, adalet değildir. Bir kez daha ifade etmek isteriz ki milletvekillerimizi tutuklayan mahkeme değil siyasi otoritedir. Buna boyun eğen her bir mahkeme her bir hakim Anayasa suçu işlemiştir. 171 gündür vekillerimizin tutuklu bulunmaları anayasal suçtur. Bir kez daha AYM Başkanı ve üyelerini Anayasa hükmünün ve içtihadının gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.

BAŞKANLARIMIZIN DA SEÇİLME HAKKI VAR

Anayasa her yurttaş için seçme ve seçilme hakkını korur, serbest siyaset hakkını düzenler. Ayrıca Anayasa, her yurttaş için seçime katılma hakkını düzenler. Ama tam 171 gündür Eş Genel Başkanlarımızın şahsında 6 milyon insanın seçme hakkı, insanların siyaset yapma hakkı gasp edilmiştir. MYK ve grubum adına AYM başkan ve üyelerini bugün referandumun sonuçlarının gayrı meşruluğunda rol ve sorumluluk sahibi olduklarının farkında olmaları gereğini yineliyorum.

SON AÇIKLAMAMIZ OLSUN

Kendilerinin bundan 4 yıl önce verdikleri “Balbay Kararı”nın gereğini yerine getirmeye davet ediyorum. Değişen ne oldu? O kararın 140’ı aşkın gerekçesi var. Her bir gerekçe bir milletvekilinin yasama faaliyetinden koparamayacağı inancından hareketle hayata geçmiştir. 4 yıl önce verilen bu karar bugün neden uygulanmıyor. AYM kendi varlık gerekçesi olan içtihatlarını uygulamayacak da, yerel mahkemeler AYM kararlarını uygulamayacak da kim uygulayacak. Temenni ediyorum ki bu, AYM önünde yapacağımız son açıklama olsun.

HAYIRIMIZI TUTUKLAYAMAYACAKLAR

Milyonlarca insan bu hukuksuzluğa Hayır demiştir. Demirtaş İstanbul milletvekilidir, İstanbul Hayır demiştir. Yüksekdağ Adanalıdır ve Van milletvekilidir Adana ve Van hayır demiştir. Baluken Diyarbakır milletvekilidir, Diyarbakır hayır demiştir. AYM Başkanı ve üyeleri bilsinler ki hayır’ımızı tutuklayamayacaklar. Referandum sonuçları göstermiştir ki halk tutuklamalara hayır demiştir. Ayrıca AYM’nin içtihadına sahip çıkmamasına hayır demiştir. Bugün bir kez daha hayır diyoruz. Hayırlarımızn gerekçeleri ortadan kalkana kadar hayır demeye devam edeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89