• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Başbakan Yıldırım: Almanya Racon Kesiyor

Başbakan Yıldırım: Almanya Racon Kesiyor
Başbakan Yıldırım, “Almanya bütün Avrupa Birliği benden sorulur havasında, birlik adına racon kesiyor” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye hakkındaki açıklamalarına yanıt verdi, “Almanya racon kesiyor” dedi.

Türkiye'nin Almanya'ya nota vermesinin ardından Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmeyeceğini açıklayan Merkel’den sonra, Bakan Gabriel de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kast ederek  “Bazen belki de onu çok fazla dikkate almamak daha iyi” dedi.

“Türkiye de bir hukuk devleti”

Yıldırım bugünkü basın açıklamasında konuyla ilgili şunları söyledi:

“[Adil Öksüz'ün iadesi konusu] 15 Temmuz darbesine iştirak eden bütün FETÖ teröristlerinin yurt içinde dışında nerede olursa olsun bulup adalete teslim etmek boynumuzun borcudur. Eğer Almanya bunları korursa, bunlara imkan sağlarsa bu dostluğa yakışmaz.
 

“Almanya'dan darbeye karışmış bulunan FETÖ terör mensuplarının barındırılmaması müsamaha göstermemesini, yargılanmak üzere Türkiye'ye iadesini istiyoruz. Almanya nasıl hukuk devleti ise Türkiye de bir hukuk devleti. Hukukun içinde bunlar yargılanacak karşılığını görecek.”

“Almanya, bütün AB benden sorulur havasında”

“Gümrük birliği meselesi de Almanya'nın AB [Avrupa Birliği] adına tek başına karar vereceği bir konumu olmamalıdır.
 

“Almanya bütün Avrupa Birliği benden sorulur havasında, birlik adına racon kesiyor. Bu doğru değil birliğin kurumsal yapısına, ilkelerine de uymayan bir şey. Dayatma anlamına gelir.
 

“Gümrük Birliği tek taraflı bir anlaşma değildir. Türkiye aman aman bir an önce Gümrük Birliği'ni değiştirelim havasında da değildir. Türkiye'nin menfaatleri neyi gerektiriyorsa o yönde karar verecektir.
 

“Ne olursa olsun da bu Gümrük Birliği değişsin diye can atar bir halimiz de yok. Çok fazla endişelenmelerine, heyecanlanmalarına gerek yok.”

“Sanki biz de can atıyoruz”

Başbakan Yıldırım, Ankara’da, Kahramankazan yolu temel atma töreninki konuşmasında da yine Almanya ile ilişkilere değindi:

“Bazı Avrupa ülkeleri ne yazık ki, PKK ve FETÖ mensuplarına yaklaşımları konusunda Türkiye'nin hiç de hoşuna gitmeyecek bir tutum içindeler. Sayın Merkel, hiç şık olmayan açıklamalar yapıyor.
 

“Gümrük Birliği konusunda Türkiye'nin önünü açmayın diyor. Almanya adeta AB'ye talimat veriyor. 28 ülke var AB'de. Hani Avrupa değerleri. Hani Avrupa'daki hoşgörü. Bir ülkenin talimatı ile AB iş yapacaksa zaten o birlikten hayır gelmez.
 

“Gümrük Birliği güncellenmesin, diyorlar, sanki biz de can atıyoruz. Dur bakalım. Türkiye milletinin ülkesinin menfaati olmayan hiçbir şeyin peşinde olmaz. Ne yapacaksak, neye karar vereceksek. Önce size sorarız, millete sorarız ona göre karar veririz.
 

“Bu tip açıklamalar Avrupa'ya da zarar verir, Türkiye'ye de zarar verir. Onun için bir kez daha Almanya'yı sağduyulu olmaya davet ediyorum. Türkiye kimsenin parmak sallayarak hizaya getireceği ülke değildir. Türkiye uluslararası platformda konuşur görüşür konularını müzakere eder. Türkiye düşmanlığı üzerinden prim yapmak isteyenlere de müsamaha gösteremeyiz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89