• BIST 9456.73
  • Altın 2494.268
  • Dolar 32.5942
  • Euro 34.7914
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Başbakan Yıldırım: ABD'ye savaş ilan edecek değiliz

Başbakan Yıldırım: ABD'ye savaş ilan edecek değiliz
Uluslararası Somali Konferansı'na katılmak için geldiği Londra'da BBC'ye bir mülakat veren Başbakan Yıldırım, YPG'nin silahlandırılmasının ABD'nin kararı olduğunu ve Türkiye'nin de bunun yanlış bir karar olduğunu muhataplarına ilettiğini belirtti.

Yıldırım, "Bu, IŞİD'in yok edilmesine yardımcı olmaz. Aksine daha fazla sorun ortaya çıkartır. Bunun ABD tarafından da anlaşıldığını düşünüyorum. Bana, bunun bir tercih değil, kısa vadeli bir gereksinim olduğunu söylediler. Rakka'da IŞİD'i yendikten sonra YPG ile işlerinin biteceğini belirttiler. Bekleyip, göreceğiz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta içerisinde YPG'ye silah yardımı yapılmasını onaylamıştı.

YPG'ye gönderilecek silahlar arasında ağır makineli tüfekler ve zırhlı araçlar da bulunuyor.

'Tehdit olursa hava operasyonları sürer'

Rakka operasyonunu yürüten ve içinde Arap savaşçıların da bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (HSD) omurgasını YPG oluşturuyor.

ABD, HSD'ye gerek havadan gerekse de elit birlikleri ile karadan destek veriyor.

Ancak Türkiye uzun süredir ABD'nin YPG'ye silah yardımı yapmasına şiddetle karşı çıkıyor. Türkiye, YPG'yi PKK'nin bir uzantısı ve bir 'terör örgütü' olarak kabul ediyor.

Başbakan ayrıca bu kararı değiştirmek için Türkiye'nin yapabileceği fazla bir şey olmadığını ancak Türkiye'nin durumu değiştirebileceğini de sözlerine ekledi.

BBC'nin ABD'nin bu kararına karşı Türkiye'nin ne gibi somut adımlar atacağı yönündeki sorusuna ise Yıldırım, "ABD'ye savaş ilan edecek değiliz. Adı ister PKK olsun, ister PYD, ister YPG olsun fark etmez, terör örgütüne karşı savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Yıldırım, ABD tarafından silahlandırılmış olmasına karşın Türkiye'nin kendisine yönelik bir tehdit hissetmesi halinde Suriye'de YPG'ye yönelik hava operasyonlarına devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan'dan Trump'a iki önemli mesaj

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile 16 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yapacağı görüşmede esas olarak iki önemli mesaj vereceğini belirtti:

"En başından beri NATO'da müttefikiz. Dolayısıyla bölgede terörle mücadele konusunda stratejik ortağız. Bölgede ABD yalnızca Türkiye ile birlikte terörle mücadele edebilir, terör örgütleriyle edemez. Bu birinci mesaj olacak"
"İkincisi de, FETÖ tarafından çok ciddi bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Ve bu örgütün başı ABD'de yaşıyor. Biz ortağız, dostuz. Süreç tamamlanır tamamlanmaz bu kişiyi bize iade etmeniz gerek diyecek."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89