• BIST 8718.11
  • Altın 2240.946
  • Dolar 32.3295
  • Euro 35.1655
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Başbakan Barzani: Türkiye’ye teşekkür ediyoruz

Başbakan Barzani: Türkiye’ye teşekkür ediyoruz
Başbakan Neçirvan Barzani, dün akşam meydana gelen deprem sonrası Türkiye’nin kendileriyle irtibata geçip insani yardımları göndermeye başladığını belirterek, teşekkür etti.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulunan Başbakan Barzani, konuşmasının başında dün akşam yaşanan depreme değindi. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Başbakan, yaralılara da acil şifalar diledi.

Yerel idari yetkililerle görüştüklerini söyleyen Başbakan Barzani, ölü sayısının 7 olduğunu, oluşturulacak bir komisyonun bölgeye giderek incelemelerde bulunmasının Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldığını ifade etti.

Depremin meydana gelmesinden sonra Türkiye Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Türkiye Erbil Başkonolosluğu ve Dışişleri Bakanlığı nezdinden kendileriyle irtibata geçildiğini belirten Neçirvan Barzani, dün akşam itibariyle İbrahim Halil Sınır Kapısı üzerinden yardımların gönderildiğini söyledi.

Türkiye’nin askeri kargo uçağıyla Süleymaniye’ye yardım malzemeleri gönderdiğini belirten Barzani, “Buradan AFAD’a, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Ofisi ve Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek istiyorum. Dar günde Kürdistan Bölgesi’ne yardımcı olmuşlardır, bu sefer de olayın vuku bulduğu andan itibaren yardım kararı almışlardır” dedi.

Başbakan Barzani’nin İran’la olan sınır kapılarının açılması hakkında, “İranlı yetkililerle görüşüyoruz, sınır kapılarının açılacağı konusunda olumlu yanıt verdiler. Bize göre sınır kapıları her iki tarafın da çıkarınadır” açıklamasında bulundu.

Irak Federal Mahkemesi’nin “hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönündeki kararına ilişkin Barzani, “Söz konusu kararı ayrıntılı şekilde inceledik. Önümüzdeki günlerde resmi olarak yanıt vereceğiz” dedi.

Sorunların çözümü konusunda ABD’nin rolüne ilişkin Barzani, “Maalesef Amerika dengeden ziyade Bağdat’tan yana taraf tutmaktadır” ifadesini kullandı.

Neçirvan Barzani’nin sözlerinden satır başları şöyle:

“Irak bütçe yasa tasarısıyla ilgili görüşlerimizi resmi olarak Irak Başbakanı’na ilettik. Bütçe meselesiyle ilgili sorun olduğunu, yasal ve anayasal olmadığını düşündüğümüz bütün bölümleri ortaya koyduk. Kürdistan Bölgesi bütçe payına, yüzde 17’lik payla ilgili anlaşmamıza vurgu yaptık. Şimdiye kadar bir yanıt verilmiş değil. Maalesef Kürdistan Bölgesi’ne ilaç gönderimi konusunda da belli düzeyde sorun yaşanıyor. Şüphesiz bu elzem bir konudur. Bildiğiniz gibi biz Kürdistan Bölgesi’nin dışında 1 milyon 400-500 bin dolayında Suriyeli göçzede ve mülteciyi ağırlıyoruz. Bu konuda sorun çıkarmak, ilaç göndermemek kesinlikle sorunları artıracaktır.
 

Askeri açıdan şimdiye kadar cephelerde bir hareketlilik söz konusu değildir. Kürdistan Bölgesi olarak bizler, daha önce de değimiz gibi çözüm için anayasal temelde bir diyalogtan yanayız.”

Neçirvan Barzani’nin gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Geçtiğimiz süre içinde Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı, siz, Bağdat’a defalarca diyalog mesajı verdiniz. Bağdat’ın son sözü nedir, niçin şimdiye kadar bir çözüme varılamadı?

Şimdiye kadar bize yanıt verilmiş değil. Tavrımız aynıdır, Irak anayasası çerçevesinde sorunlarımızı çözmedeki tavrımızı yineliyoruz.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak ne zaman siyasi tarafları ziyaret edeceksiniz?

Bazı taraflar burada olmadığı için ziyaretler ertelendi. Başbakan Yardımcısı Kubad Bey’le siyasi tarafları ziyaret edeceğiz. Ziyaretlerimizden sonra da nasıl birlikte çalışacağımızla ilgili durum değerlendirmesi yapacağız. Daha sonra da Kürdistan Bölgesi’nde seçim zamanının belirlenmesi için çaba göstereceğiz.

Havaların soğuması nedeniyle halkın ısınma için yakıta ihtiyacı var. Kürdistan Bölgesi Hükümeti bu yıl da halka yakıt temin edebilecek mi?

Yakıt konusunda imkanlarımız sınırlı ancak çabalarımız sürüyor.

Federal Mahkeme Irak’tan ayrılmanın anayasal olmadığını açıkladı. Bu konuda görüşünüz nedir?

Federal Mahkeme’nin kararını dikkatli şekilde görüştük. Yakın zamanda Kürdistan Bölgesi’nin resmi tavrını açıklayacağız. Buradan açıklamak istemiyorum çünkü resmi cevap vereceğiz.

ABD Kongresi’nin Peşmerge için bütçe ayırdığı konuşuldu. Peşmerge Irak savunma sisteminin bir parçası olmasına rağmen bütçede adı geçmiyor...

ABD Savunma Bakanlığı’yla daha önce bir anlaşma imzalamıştık, Peşmergeye bazı yardımlarda bulundular. O anlaşmanın süresi doldu. Bu anlaşmayı yenileme gayreti içerisindeyiz. Şüphesiz Irak savunma sisteminin bir parçası olarak Peşmergenin bu yardıma ihtiyacı var. Özellikle de Irak ve Kürdistan’da IŞİD terörüyle mücadele konusunda.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89