• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Barzani'ye 'tatbikat'lar soruldu: 'Biz kendi topraklarımıza bakarız'

Barzani'ye 'tatbikat'lar soruldu: 'Biz kendi topraklarımıza bakarız'
Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani bugün düzenlediği basın toplantısında referanduma ilişkin soruları yanıtladı.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani bağımsızlık referandumuna saatler kala basın toplantısı düzenledi.

Barzani, "Bizi bu karara Bağdat zorladı... Güvenliğimizi sadece bağımsızlıkla garanti edebiliriz" dedi. Barzani, Türkiye'yle ilgili bir soruya da "Umarız Türkiye sınırı kapatmaz çünkü iki taraf da bundan fayda sağlamaz" yanıtını verdi.

Referandumdan geri adım atmayacaklarını söyleyen Barzani, “Güvenliğimizi sadece bağımsızlıkla garanti edebiliriz” dedi.

YOL HARİTASI

Barzani, referandum sonrası için bir yol haritası açıklayacağını belirterek, “İlk adım Kürdistan halkının kendi kaderini tayin edeceği referandum olacak” dedi. Barzani, “İkinci adımda çok uzun bir süreç başlayacak” diye devam etti.

Barzani, “Bu referandum Kürdistan sınırlarını belirlemeyi amaçlamıyor, referandumdan sonra Bağdat’la uzun bir diyalog süreci başlayacak” dedi. Diyalog sürecinin iki yıl kadar uzun sürebileceğini söyleyen Barzani, Bağdat’la iki iyi komşu olmak istediklerini belirtti.

SINIRLAR DEĞİŞMEYECEK

Barzani, Federal Kürdistan'ın komşularına da mesaj vermek istediğini söyleyerek, ‘komşularla mükemmel ilişkilere’ devam etmek istediklerini belirtti. IKBY Başkanı, “Olumsuz algıları varsa da bunları düzeltmek isteriz. Son 25 yılda istikrar unsuru olduğumuzu kanıtladık. Buna devam edeceğiz” dedi. Barzani, “Sınırlara dair bütün uluslararası anlaşmalara bağlıyız” diye konuştu.

Barzani, soru cevap kısmında gelen ilgili bir soruya ise “Son 25 yılda Türkiye ve dünya için barış ve istikrar kaynağı olduğumuzu kanıtladık” yanıtını verdi.

‘UMARIZ TÜRKİYE SINIRLARI KAPATMAZ’

Barzani, Türkiye’nin sınırdaki askeri hareketliliği ve sınırları kapatma tehdidi konusunda ne düşündüğü de soruldu. “Sınırları dahilinde ne yaptıkları onların kararı” diyen Barzani, “Biz kendi topraklarımıza bakarız” ifadelerini kullandı.

Barzani, “Umarız Türkiye sınırı kapatmaz çünkü iki taraf da bundan fayda sağlamaz” dedi. Barzani ‘karşılık bulamasalar bile İran ve Türkiye’yle iyi ilişkilerini sürdüreceğini’ söyledi.

‘TEPKİLER DİNECEKTİR’

Barzani, referandumun bölgede şiddet eylemlerine yol açıp açmayacağına ilişkin bir soruya da, ‘bir kez arkanızda halkınızın verdiği meşru yetki olduktan sonra uluslararası toplumun tavrının değişeceğine inandığını’ aktararak yanıt verdi. Kürt lider, özerklik ilan edene dek geçtikleri süreçler sonucunda bu tür tepkilere alışkın olduklarını söyledi.

‘IRAK MEZHEPÇİ DEVLET’

Barzani, Irak’ın şu an ‘mezhepçi bir devlet’ haline geldiği, demokratik olmadığı eleştirisi de getirdi. Kürt lider, “Bizi bu karara Bağdat zorladı” dedi. Barzani, “Bu ortaklık bitti” diye konuştu. Iraklı Kürt lider, “Geçen yıl Bağdat’ta bu fikre çok açık yaklaşmışlardı. Bu sene kararımızı açıkladığımızda ise şaşırdılar” dedi.

Barzani, uluslararası toplumun tepkisini eleştirerek “Bir halkın kararını vermesi suç mudur?” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89