• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 9 °C

Barzani'ye 'ABD Kürtleri terk mi etti?' sorusu

Barzani'ye 'ABD Kürtleri terk mi etti?' sorusu
Başkan Barzani, ABD’nin Newsweek dergisine verdiği demecinde, Kerkük'e yapılan saldırının İran tarafından planlandığını söyledi.

Barzani, "Referandumu, plan ve politikalarını uygulamak için Kürt halkına karşı bir bahane olarak kullanıyorlar. Savaşlardan ve çatışmalardan kaçınmak için, referanduma giderek önce davrandık" dedi. 

Barzani'nin Newsweek'te yer alan röportajı şöyle:

Referandumu kazandınız, ancak bağımsızlık için Kürtlerin eli zayıf gibiydi. Neden buna devam ettiniz?

Referandum kararı kişisel bir karar değildi. Kürdistan'daki tüm siyasi partilerin ortak bir kararıydı. Referandumun başarısı, Kürtlerin yüzde 93'ünün evet oyu vermesiydi. Bu süreç başarılı oldu. Ve bu referandumun Kürt halkının geleceğini güvence altına aldığına inanıyorum. Referandum sonrası bazı engellerin olduğu doğru. Kürt halkının kararlılığının kaybolduğu anlamına gelmiyor.

Ancak çoğu zamanlamanın yanlış olduğuna inanıyor?

Zamanlamanın iyi olduğuna inanıyoruz. Çünkü şu anda bulundukları bölgelerdeki demografiyi ve durumu değiştirmeye çalışan Irak güçleri, bu planı referandum öncesinde hazırlamıştı.

Referandumu, plan ve politikalarını uygulamak için Kürt halkına karşı bir bahane olarak kullanıyorlar. Savaşlardan ve çatışmalardan kaçınmak için, referanduma giderek önce davrandık. Irak güçleri bölgede yeni bir statükonun oluşturulmasını istiyorlar. Bizim hatamız, referandumu çok öncesinde yapmamak oldu. Referandumu daha öncesinde yapmalıydık.

Peşmerge güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonla yakın bir işbirliği yaptı. Sizce şimdi ABD Kürtleri terk mi etti?

Peşmerge'nin rolü ve fedakarlıkları olmaksızın, DAİŞ devrilmeyecek ve yenilmeyecekti, Musul kurtulamayacaktı. Ancak Irak kuvvetlerinin, DAİŞ ile savaşmak için ABD tarafından verilen silahları, kendi vatandaşlarına karşı kullanmasını beklemiyorduk. Bu bizim için büyük bir sürpriz oldu.

ABD'nin Irak'taki Kerkük ve diğer Kürt bölgelerine girme planını onayladığına mı inanıyor musunuz?

Evet, Kerkük'ü ele geçirme operasyonundan ABD ve İngiliz yetkililerinin bilgisinin olduğuna ve İran tarafından yönetildiğine inanıyoruz.

Senatör John McCain Kürdistan’ı Amerika'nın "uzun süredir değerli ortağı" olarak nitelendirdi. Beyaz Saray'la olan ilişkinizin Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte değiştiğini düşünüyor musunuz?

John McCain, saygın ve çok bilgili bir adamdır. McCain, Peşmerge ve Kürt halkının kurbanlarının farkındadır. Fakat Kürdistan ile Beyaz Saray arasındaki ilişki konusunda bir ilişkimizin olup olmadığını söyleyemem.

İran, Irak'ın en ezeli düşmanıydı ama şu an en yakın müttefiki. Bu yakın ilişki bölge ve Kürt halkı için ne anlama gelmektedir?

Irak'ta alınan kararlar İran'ın elindedir. Kürtler İranlılarla karşı karşıya gelmeyeceği gibi İran'la da rekabet etmeyecek.

O zaman İranlılarla mı çalışacaksınız?

Buna gelecek karar verir.

Bağdat ve Erbil arasındaki gerginliğin yeni bir savaşa dönüşebileceğinden endişe ediliyor. Ne düşünüyorsunuz?

Umarız savaş ve kan sona erecektir. Politikamız, diyalog kurmayı, çatışmadan çözümü ve Irak'la barışçı yollar aramayı amaçlıyor. Uluslararası toplum ve koalisyon gerçekten başka bir silahlı çatışmayı engellemek istiyorlarsa bunu yapabilecek güçteler. Fakat bir savaş patlarsa, yeşil ışık yaktıkları anlamına gelmektedir.

Rakipleriniz sizi kendi siyasi kazançlarınız için referandumu kullanmakla suçluyor?

Seçim kararı 2014'te seçim komisyonu tarafından parlamento tarafından alındı. Karar kişisel bir unsur değildi. Bütün siyasi partilerin ve Kürdistan'daki tüm kurumların ortak kararıydı. Fakat DAİŞ yüzünden, referandum tarihini erteledik. Daha sonra tarihi belirlediğimizde de bu yine Kürdistan'daki tüm siyasi partilerin ortak kararıydı.

Kürt bağımsızlığı hala mümkün müdür?

Yaşananlar geçici çünkü kimse bu alanların(Kürdistan) kimliğini değiştiremiyor. Dayatılacak herhangi bir zorunlu demografik değişikliğini tanımayacağız. Bu alanların kimlikleri hala Kürt. Çatışma ve kan dökülmesini önlemek için bazı alanlarda geri çekilmeler gerçekleştirdik. Herhangi bir askeri çatışmayı önlemek ve diyalog yolunu açmak istedik.

Bağdat'la olası askeri bir çatışmayı önlemek için ne yapacaksınız?

Kürdistan'ın statüsünü değiştirmedikleri sürece, Irak ordusu ile savaşmayı önlemek için mümkün olduğu kadar çaba sarf edeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89