• BIST 9687.5
  • Altın 2501.693
  • Dolar 32.5898
  • Euro 34.8621
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 7 °C

Barzani:“Hiç kimse Parlamento’dan daha meşru olamaz”

Barzani:“Hiç kimse Parlamento’dan daha meşru olamaz”
Kürdistan Bölgesi’nde seçim propagandaları son hızıyla devam ederken Mesut Barzani, seçim çalışmaları çerçevesinde, öğretmenler ve memurlarla bir toplantı gerçekleştirdi.

Kürdistan Bölgesi’nde seçim propagandaları son hızıyla devam ederken Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, seçim çalışmaları çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenler ve memurlarla bir toplantı gerçekleştirdi.

Kürdistan başkanı yaptığı konuşmada bir eğitim devrimine ihtiyaçlarının olduğunu söyledi ve bunun için çalışılması gerektiğini ifade etti.

Barzani: “Gençlerimiz öyle eğitilmeliler ki kendilerini ülkeleri için feda etmeliler” dedi. Öğretmenlerin Kürdistan halkı için en önemli kaynak olduğunu söyleyen Kürdistan Başkanı: “ Çünkü öğretmenler insan yetiştiriyor. Buda bütün işlerden öncedir ve zor bir iştir.” dedi. Kürdistan Anayasası hakkında da konuşan Barzani, anayasanın son iki yıldır hazırlandığını, anayasaya itirazların normal olduğunu ancak anayasanın olmamasını talep edenlerin bu isteğinin kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Barzani, anayasanın referanduma sunulacağını söyledi. Parlamento’nun meşru olmadığını söyleyenlere karşı çıkan Başkan Barzani, böyle söyleyenlerin bunu söylemeyi kendilerine meşru kılmasının garip olduğunu belirterek hiçbir kişinin ve partinin parlamentodan daha meşru olamayacağını söyledi. Kürdistan Başkanı geçtiğimiz hafta ayrıca Ziraat Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi. Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Ziraat Bakanlığı yetkilileriyle ve çalışanlarıyla yaptığı toplantıda yaptığı konuşmada, ilerlemenin düzeyine göre uluslar arası destek elde edebileceklerini söyledi.

Barzani, yaptığı konuşmada, “Demokrasi, seçim, demokrasi esasları ve demokrasinin derinleştirilmesine yönelik ne kadar adım atsak o kadar da uluslararası camianın desteğini elde ederiz ve bunu garantileriz” dedi. Seçimlerde ihlallere karşı icraat olacağını söyleyen Başkan Barzani, uluslar arası gözlemcilerin hak ve özgür bir seçime şahitlik yapacağını söyledi. Ziraat bakanlığının işleri karşısındaki memnuniyetini dile getiren Barzani, “Ekmek için gözü başkasında olan kişiler her zaman açtır yada bu şekilde yaşar “ dedi.

Başkan Barzani, çiftçilerin büyük Eylül devriminde Peşmergeye olan desteğinin taktire şayan olduğu söyledi. Hiçbir sahanın ziraatin yerini tutamayacağını söyleyen Başkan Barzani, “her ne kadar da Kürdistan Bölgesi petrol ve başka kaynaklar açısında zengin olsada bunların hiç biri ziraatin yerini utamaz” dedi.

Ziraat mamüllerinin dışardan gelmesi konusundaki endişeyi dile getiren Kürdistan Başkanı çiftçilerin çıkarına olacak bazı yerlerin çıkarılmasına destek vererek, köylerin yeniden inşa edilmesinin ve buralara hizmet ulaştılmasının gereğine değindi.

Daha sonra seçim sürecine değinen Başkan Barzani, meseleleri oy sandıklarında çözüme kavuşturma düzeyine geldiğimimiz için gururuluyuz” diyerek bunun Kürdistan Bölgesi’ndeki başlıca partiler olan KDP, KYB, müttefik partiler ve diğer sınıf ve tabakaların mücadelerinin ürünü olduğunu söyledi. Barzani, “Eğer 1992’de seçim olmasaydı uluslararası destek sağlanmazdı” dedi. Konuşmasının diğer bölümünde anayasaya değinen Başkan Barzani, anayasanın stratejik bir kazanım olduğunu söyledi. Başkan Barzani, 1974’te anayasa için hazırlıkların olduğunu ve bu iki yıldır yerli ve yabancı uzmanlar düzeyinde bu şimdiki anayasa üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Kürdistan Başkanı, Irak federal anayasasının 120. Maddesine göre Kürdistan Bölgesi’nin kendi özel anayasasına sahip olma hakkının olduğunu söyledi. Kürdistan Başkanı, anayasanın bütün oluşumların ve bireylerin haklarını temin ettiğini ve anayasanın bütün tarafların çıkarına olduğunu söyledi.

Barzani bütün halktan anayasaya oy vermesi çağrısında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89