• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -3 °C

Barzani'den 'arabuluculuk talebi' açıklaması

Barzani'den 'arabuluculuk talebi' açıklaması
Başbakan Neçirvan Barzani, “Bağdat ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi için her türlü girişimi destekliyoruz. Ancak resmi olarak birilerinin arabuluculuk yapmasıyla ilgili herhangi bir bilgi almadık” dedi.

Bakanlar Kurulu bugün başkent Hewler'de Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında toplantı. Toplantıda Federal Kürdistan'daki siyasi gelişmelerin yanı sıra, Hewler ile Bağdat arasındaki ilişkiler ele alındı.

Toplantı sonrası kameraların karışına geçen Başbakan Barzani, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Barzani, merkezi Irak hükümeti ile Federal Kürdistan arasındaki sorunların çözümüne ilişkin yapılan görüşmelerin iyi bir başlangıç olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Sağlık ve eğitim bakanlıklarının maaşlarının ödenmesiyle ilgili Bağdat'ta bugün de bazı toplantılar yapılmış. Bu iyi bir başlangıç oldu. Ancak henüz olması gereken seviyede değil. Merkezi hükümetle bütün sorunlarımızı anayasaya çerçevesinde çözmeyi arzu ettiğimizi yineliyoruz.” 

Bağdat'ın Federal Kürdistan'daki memur maaşlarına özel bir hesap numarasını açtığı yönündeki bir soruya Barzani, “Bu konuda Bağdat tarafından resmi olarak henüz bilgilendirilmedik” yanıtını verdi.

Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) partisinin hükümetten çekilme kararını da değerlendiren Başbakan Barzani, şunları kaydetti:

“Yekgırtu'nun hükümetten çekilme kararının zamanlaması uygun değildi ve doğru bir karar olduğunu düşünmüyoruz. Yekgırtu'nun hükümetten çekilme kararından dolayı üzgünüz. Bu karar ne kendilerinin ne de Kürdistan Bölgesi halkının çıkarınadır.”

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyen Neçirvan Barzani, “Bir buçuk ay önce seçimlerle ilgili Kürdistan Parlamentosu'na mektup yazmıştım. Seçimi reddeden değil, isteyen biziz. Seçim Komisyonu ile yaptığımız görüşmelerde seçim hazırlıklarını ele aldık” ifadelerini kullandı.

Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki bazı yolların kapalı olmasına ilişkin ise şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki bütün yolların açılmasını istiyoruz. Irak vatandaşlarının kolaylıkla Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret edebilmesini ve Kürdistan Bölgesi halkının da Irak'ın bütün illerini ziyaret edebilmesini arzu ediyoruz."

Barzani, "Havalimanlarının açılması konusunda Bağdat'la ön anlaşma imzalandı. Teknik bazı konular dışında Bağdat'ın taleplerinin büyük bir bölümü yerine getirildi” dedi.

Barzani, Hewler ile Bağdat arasındaki ilişkilerin çözümü konusunda sürekli Fransa ve Almanya ile temas halinde olduklarını da söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “Hewler ile Bağdat arasındaki sorunların çözümüyle ilgili arabuluculuk talebini aldık” yönündeki ifadelerine ilişkin ise Başbakan Barzani, şu yanıtı verdi:

“Bağdat ile ilişkilerimiz devam ediyor. Daha da iyileşmesini arzu ediyoruz. Bağdat ile ilişkilerimizin normalleştirilmesi için her türlü girişimi destekliyoruz. Ancak resmi olarak bu konuda henüz bilgilendirilmedik.”

Rudaw'da yer alan habere göre Hewler'in Ankara ve Tahran ile ilişkilerini de değerlendiren Barzani, “Türkiye ve İran ile ilişkilerimizde bir ay öncesiyle kıyasla çok daha iyi bir seviyedeyiz. İran ve Türkiye ile ilişkilerimizin yakında daha da iyi olacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Barzani, bu yıl İsviçre'de düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Davos zirvesine katılacağını söyledi.

Vatikan'a gerçekleştirdiği ziyareti de değerlendiren Barzani, “Vatikan'da Federal Kürdistan'daki birlikte yaşam takdirle karşılandı. Vatikan'da bölgedeki güvenlik ve istikrarın devam etmesi için dua edildi” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89