• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

Barzani: Maliki gelirse Kürdistan’ı ilan ederim

Barzani: Maliki gelirse Kürdistan’ı ilan ederim
Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, Nuri el Maliki’nin hüküm süreceği bir Irak’ı asla kabul etmeyeceklerini belirterek böyle bir durumda kimseye sormadan Kürdistan’ı ilan edeceğini bildirdi

K24'te yer elen haberde Mesut Barzani, Irak eski Başbakanı ve şu anki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri Maliki’nin Irak’ta yeniden Başbakan olması için bazı oyunların döndüğünden bahsederek böylesi bir durumda bağımsız Kürdistan’ı kimseye sormadan ilan edeceğini ifade etti.

Dünya Ekonomi Forumu’na katılmak üzere bulunduğu İsviçre’nin Davos kentinde Şark el Evsad gazetesine verdiği mülakatta soruları yanıtlayan Barzani, 'terör örgütü IŞİD ile mücadelede bugüne kadar kahraman bin 668 Peşmergenin şehit olduğunu ve 9 bin 725 Peşmergenin ise yaralandığını' açıkladı. Barzani, 15 bin IŞİD’linin de öldürüldüğünü kaydetti ve Musul’un doğusunun teröristlerden tamamen arındırılmasının büyük bir başarı olduğunu söyledi.

ABD ve Koalisyon ülkelerinin desteklerinin ve Irak ordusu ile Peşmergenin Musul operasyonunda işbirliği içinde hareket etmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Barzani, Peşmergeye yapılan silah yardımının gerekli düzeyde olmadığının altını çizdi.

Zebari’nin görevden alınması Abadi’yi zayıflatmak amaçlıydı

Barzani, Eski Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari’nin görevden uzaklaştırılmasının altında yatan temel sebeplerin, Başbakan Haydar el Abadi’ye karşı düzenlenen bir anti-propaganda olduğunu, bununla Abadi hükümetini zayıflatmak ve Musul operasyonunu başarısızlığa uğratmanın amaçlandığını sözlerine ekledi.

Trump yönetimiyle iyi ilişkiler içindeyiz

ABD’nin yeni yönetimi ve Başkan Donald Trump ile iyi ilişkiler içinde olduklarını kaydeden Mesut Barzani, yeni yönetimden Kürdistan’a olan desteklerinin artarak devam ettirmelerini beklediğini açıkladı.

İran’ın Bağdat üzerindeki etkisinin çok fazla olduğunu belirten Barzani, Kürdistan olarak İran devleti ile ilişkilerin iyi olduğunu söyledi.

Araplar, Kürtler ile eşit şartlarda yaşamak istemiyor

Irak’ın bütün olarak kalmasının çok zor olduğunu vurgulayan Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, Arapların, Kürtlerle bir arada ve eşit şartlarda yaşamayı kabul etmediklerine dikkati çekti.

Suriye bir daha eski haline dönmeyecek

Suriye’nin bir daha eski haline dönmeyeceğini ifade eden Mesut Barzani, Suriye’de federalizmle ilgili soruya, Fırat’ın doğusu ile batısının ayrılacağını ve her bölgenin kendine has özelliklerden geçeceğini söyleyerek karşılık verdi. Barzani, Rusya’nın Suriye’de nasıl davranacağını ve ne söyleyeceğini iyi bildiğini belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89