• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

Barkey: ABD Rakka’da YPG’den vazgeçmez

Barkey: ABD Rakka’da YPG’den vazgeçmez
Wilson Center Ortadoğu Bölümü Başkanı Henri Barkey, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Rakka’ya da Mınbiç’e de gireriz” açıklamalarına rağmen ABD’nin Rakka operasyonunda YPG ile ittifakına devam edeceğini belirtti.

ABD’nin yeni başkanı Trump’ın ardından Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl şekilleneceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rakka operasyonuna katılacağının sinyallerini verdi. Artı Gerçek’e konuşan ABD merkezli Wilson Center Ortadoğu Bölümü Başkanı Henri Barkey, yeni Başkan Trump’ın Rakka’yı alma fırsatını şansa bırakmayıp IŞİD ile mücadelede kendini kanıtlamış YPG ile ortaklığını sürdüreceğini tahmin ettiğini söyledi.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR”

Barkey’e göre Trump, Rakka’yı alarak ABD kamuoyunda önünde ‘verdiği sözleri tutan’ bir başkan görüntüsü de çizmek istiyor:

“Trump’lı bir ABD ile Türkiye ilişkileri tam bir belirsizlik gösteriyor. Trump’ın sağı solu belli olmuyor. Erdoğan’a övgü yağdırırken Kürtlere hayranlığını açıklıyor. Ayrıca dış politika konularını hiç iyi bilmeyen birisi olduğu için ne yapacağını kestirmek de çok zor. Ancak şunu biliyoruz ki seçim kampanyasında verdiği en önemli sözlerden birisi ‘İslami terörizmi’ kökünden sökmek. Bunu öyle bir şekilde söyledi ki ‘bu konuyu diğerlerinden çok daha iyi biliyorum’ dedi. Ama bilmiyor. Trump için Rakka’yı almak çok önemli. Çünkü Obama Rakka’yı alamadı. Rakka operasyonu oldukça karmaşık bir operasyon. Yani kolay kolay Rakka’nın düşeceğini düşünmek bir hata olur. Yine de Trump için bu bir fırsat. Trump, Rakka’yı aldırdıktan sonra ‘Ben Rakka’yı aldım’ cinsinden büyük bir propagandaya yönelecek. Ardından da ‘Bakın ben verdiğim sözü tuttum. Obama yapamadı. Ben yaptım’ diyecek. Kendisini sürekli Obama ile karşılaştırıyor. Bu yüzden Trump için Rakka’yı almak çok çok önemli. Bence bu sebepten ötürü YPG ile olan anlaşma da, ortaklık da devam edecek. Çünkü YPG’den başka orayı alabilecek bir güç yok.”

“TÜRKİYE’NİN RAKKA’YI ALABİLECEĞİNE İNANAN YOK”

Berkey’e göre, Türkiye, “Rakka’ya da gideriz” açıklamalarına rağmen Bu kente giremeyecek. Berkey bunu iki nedene bağlıyor:

“Türkiye son birkaç gündür ‘biz yaparız, biz alırız’ diyor ama şu anda Amerika’da gördüğüm kadarıyla Türkiye’nin bunu yapabileceğine inanan çok az insan var. Bunun iki nedeni var: Birincisi, Türkiye’nin El-Bab’da başarılı olamaması. Türkiye ‘El-Bab alındı’ diyor ama ben bunun doğru olduğunu göremiyorum. Dolayısıyla El-Bab’ı alamaması yüzünden Türkiye’ye güvenen yok. ikincisi, eğer Rakka’yı alacaksa Türkiye’nin büyük sayıda asker getirmesi gerecektir. Bu böyle birkaç tane Suriyeli Arap askeriyle, birkaç Türk tankıyla olabilecek bir şey değil. Rakka DAİŞ için çok daha önemli bir merkez. Onun için Rakka’da çok büyük bir direniş olacak. Türkiye’nin 5 bin ila 10 bin arasında asker getirebileceğini hiç kimse düşünmüyor. Zaten 69 tane şehit vermiş bir ülkenin kalkıp daha fazla zayiat vermesi de çok zor olabilir.”

“ABD-YPG İTTİFAKININ DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUM”

Berkey, Rakka operasyonunu Türkiye’nin katılması durumunu referandum ile birlikte düşünülmesi gerektiğine de inanıyor:

“Bir de şu var; bunu referandumdan önce yapar mı? Diyelim ki Erdoğan bu kadar asker göndermeye kararlı; ama bunu referandumdan önce yapar mı? Amerikan tarafı referanduma kadar beklemek istemez. Erdoğan açısından Savunma Bakanı her ne kadar ‘El-Bab’ı aldık, gözümüz Rakka ve Mınbiç’te’ dediyse de ki bunlar aslında Erdoğan’ın söylediklerini tekrarlamaktır. Ayrıca bunun olacağına kimse inanmıyor. Ben YPG ile olan ABD ittifakının devam etmesini bekliyorum.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89