• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya dünyadan tepki yağdı

Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıya dünyadan tepki yağdı
Atatürk Havalimanı'nda 36 kişinin hayatını kaybettiği, 147 kişinin yaralandığı canlı bomba saldırısına dünyadan tepki yağıyor.

Atatürk Havalimanı'nda önce uzun namlulu silahlarla sivillere ve polislere kurşun yağdıran ardından da üzerilerindeki bombayı patlatarak 36 kişinin hayatını kaybetmesi ve 147 kişinin yaralanmasına neden olan canlı bomba saldırısına tepkiler gelmeye devam ediyor.

ABD

Beyaz Saray, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen saldırıyı kınadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest yaptığı yazılı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek şunları ifade etti:

“ABD, düzinelerce insanın öldüğü ve yaralandığı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bugün meydana gelen hain terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor.”

“Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine derin taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

“Terör tehdidiyle mücadelemizi sürdürürken, dünyadaki diğer dost ve müttefiklerimizle, NATO müttefiki ve ortağımız olan Türkiye’ye sarsılmaz desteğimizi sürdürüyoruz.”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen patlamaya ilişkin, “Ne olduğunu ve kim tarafından gerçekleştirildiğini araştırıyoruz. Karşımıza çıkan ilk zorluk devlet dışı, şiddet yanlısı aktörlerle yüzleşmek” dedi.

Olayla ilgili bilgi almayı sürdürdüklerini söyleyen Kerry, “Hâlâ ne olduğunu ve kimin tarafından gerçekleştirildiğini araştırıyoruz. Karşımıza çıkan ilk zorluk devlet dışı, şiddet yanlısı aktörlerle yüzleşmek” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen saldırıyı kınadı.

Bakanlık tarafından saldırıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısını güçlü şekilde kınıyor. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor ve yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmasını ümit ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, ABD’nin olayla ilgili yürütülen soruşturma süresince Türkiye makamlarıyla yakın temas halinde olacağı belirtildi.

“Maalesef bu kanlı saldırı, masum sivilleri öldürmeyi ve yaralamayı hedefleyen saldırılar dizisinin en sonuncusunu oluşturuyor. Bu tür saldırılar, terör belasına karşı koymada Türk hükümetiyle birlikte çalışma kararlılığımızı ve bölgede barış ve uzlaşının geliştirilmesi için çalışanlara desteğimizi daha da güçlendirecektir.”

Rusya

Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Puşkov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Tüm dünyadaki terör saldırılarının kurbanları suçsuz insanlardır. Rusya’dan, İstanbul, Brüksel ve Paris’i anlıyoruz. Başımızı eğiyoruz. Başsağlığı diliyoruz. Unutmuyoruz.”

Almanya

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, üzücü haberi AB ülkeleri yöneticileriyle yapılan toplantı esnasında aldığını ifade ederek, “Şahsen ve AB ülkeleri hükümet başkanları hepimiz terörün bu yeni sinsi eyleminden dolayı şok içerindeyiz” dedi.

Merkel saldırıda kaybedenler için taziyelerini bildirirken yaralılara da şifa diledi.

Türkiye halkına seslenmek istediğini belirten Angela Merkel, “Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum” diye konuştu.

Saldırının kimin gerçekleştirdiği ve hangi motifle yapıldığına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Merkel, bu konuda spekülasyon da yapmak istemediğini vurguladı.

Fransa

Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Türkiye’de art arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls ise Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “İstanbul’da havalimanında yapılan barbar saldırı karşısında dehşete kapıldım. Fransa, terörizme karşı Türklerin yanındadır” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Pedro Agramunt da resmi Twitter hesabından, “İstanbul’da düzenlenen başka bir saldırı karşısında daha dehşete düştüm. Saldırıyı şiddetle kınıyor, Türkiye’ye ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum” paylaşımında bulundu.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabındaki açıklamasında, “İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla beraber” ifadesini kullandı.

AB

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Liderler Zirvesi’nin bitiminde düzenlendiği basın toplantısında saldırıya değindi.

Tusk, “Her şeyden önce bugünİstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum. Böyle zamanlarda bir arada olmalıyız” diye konuştu.

AB Komisyonu’nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, Twitter’dan “İstanbul Havalimanı’ndaki alçakça terör saldırısını kınıyorum. Türk halkı ve hükümetin yanındayız. Teröre karşı bir aradayız” mesajını paylaştı.

BM

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyı kınayarak terörle mücadelede bölgesel ve uluslararası çabaların artması gerektiğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, saldırıyı kınayarak kurbanların yakınları ile Türkiye halkı ve hükümetine taziye dileklerini sundu.

Saldırının sorumlularının tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını umduğunu vurgulayan Ban, Türkiye ile “sıkı dayanışma” içinde olduğunu belirtti.

Öte yandan Britanya’nın BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’dan gelen “korkunç” haberler nedeniyle “şok olduğunu” kaydederek BM Güvenlik Konseyi’nin hızlı bir şekilde saldırıyı kınamasını istedi.

Fransa’nın BM Daimi Temsilciliği de sosyal medya hesabından saldırıyı hem Fransızca hem de İngilizce olarak kınadı.

Belçika

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, mesajında hiçbir şeyin şiddeti meşru gösteremeyeceğini belirtti.

22 Mart’ta saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da, “Kalbimiz, İstanbul saldırısının kurbanlarıyla. Brüksel, kurbanların ailelerine ve Türk vatandaşlarına en derin başsağlığı temennilerini iletiyor” ifadesine yer verildi.

İspanya

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Atatürk Havalimanı’ndaki patlamaya ilişkin, “Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek” ifadesini kullandı.

Avrupa Konseyi toplantısı için Brüksel’de bulunan Rajoy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul havaalanındaki korkunç saldırıyı kınıyorum ve reddediyorum. Birlik olduğumuz sürece barbarlık baskın gelemeyecek” değerlendirmesinde bulundu.

İspanya’nın ikinci büyük siyasi partisi Sosyalist İşçi Partisinin lideri Pedro Sanchez de “Terör barbarlığı bir kez daha İstanbul’u vuruyor. Sert bir şekilde kınıyoruz ve saldırının kurbanlarına tam dayanışmamızı sunuyoruz” şeklinde tweet attı.

Britanya

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının ardından Britanya Dışişleri Bakanı Philip Hammond, resmi Twitter hesabından açıklama yaptı.

Hammond, açıklamada ‘İstanbul’daki saldırılardan dolayı dehşete düştüm. Düşüncelerim patlamada hayatını kaybeden ve etkilenenlerle. Yardıma hazırız” ifadelerini kullandı.

İtalya

AB Konseyi için Brüksel’de bulunan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, zirve çıkışı İtalyan basınına yaptığı açıklamada, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen saldırıya değinerek, “Yaşanan hadise dolayısıyla Türk hükümeti ve Türk halkına derinden yakınlığımı belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

İstanbul’daki olaydan zirve sırasında haberdar olduklarını aktaran Renzi, bu tür hadiselerin terör tehdidine karşı hep birlikte güçlü bir cevap verilmesi gerekliliğini onayladığını söyledi.

İtalya Başbakanı Renzi, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından da, “Yüreğimiz, İstanbul’dan gelen trajik haberler karşısında Türk halkının acısını paylaşıyor. Her yerde teröre karşıyız” mesajını paylaştı.

Avustralya

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, İstanbul Havalimanı’ndaki saldırıyı kınadı.

Bishop, Dışişleri Bakanlığının resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Avustralya Hükümeti’nin terör saldırısını kınadığını belirtti.

“Düşüncelerimiz ve taziyelerimiz Türkiye’deki insanlarla beraber” ifadesini kullanan Bakan Bishop, saldırıda ölen ya da yaralanan Avustralya vatandaşı bulunup bulunmadığının araştırıldığını da kaydetti.

Katar

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Her türlü ahlaki değer ve insani prensiplerle çelişen ve sivilleri hedef alan bu korkak saldırıyı kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin istikrar ve güvenliğini korumak için alacağı tüm önlemlerin desteklendiği ifade edilen açıklamada, Katar’ın Türkiye’ye destek verdiği ve sebebi ne olursa olsun her türlü şiddet ve teröre karşı tutumunun net olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye’ye, Türkiye halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilendi, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre Kral Selman, Erdoğan’a gönderdiği taziye mesajında, saldırıyı şiddetle kınadığını ve saldırının kabul edilemez olduğunu belirtti.

“İnsani ve ahlaki hiçbir etik ile bağdaşmayan, vatandaşların hayatlarını kaybettiği Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı haberini derin üzüntü ve hüzün içinde öğrendik.

“Terör saldırısını şiddetle kınadığımızı ve kabul edilemez olduğunu belirterek, bu saldırılar nedeniyle acılarınızı paylaştığımızı, size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Suudi Arabistan devleti ve halkı olarak da en derin taziyelerimizi iletiyorum. Allah’tan hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralananlara da yakın zamanda şifa temenni ediyorum.”

İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz de Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’daki saldırının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada, saldırının şiddetle kınandığı vurgulandı.

Kosova

Kosova Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen patlama haberini üzüntüyle öğrendikleri belirtilirken, böylesine zor dönemlerde Türkiye halkı ile dayanışma içinde bulundukları ifade edildi.

Açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde tüm kurumların yardıma hazır olduğu vurgulandı.

Patlama anından itibaren Kosova’nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile sürekli iletişim halinde oldukları kaydedilen açıklamada, şu ana kadar hiçbir Kosova vatandaşının saldırıya maruz kalmadığı aktarıldı.

Arnavutluk

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da Twitter hesabından, “Tanrısız, ümitsiz ve insanlar arasında yeri olmayan kişiler tarafından yapılan barbarca eylem yüzünden kaybolan suçsuz hayatlar için üzüntü duyuyorum” mesajını paylaştı.

Makedonya

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako da saldırıyı kınayarak, “Türkiyemizin yanındayız” ifadesini kullandı.

Kanada

Sosyal medya hesabından saldırıyı kınayan Kanada Dışişleri Bakanı Dion, ayrıca yazılı bir açıklama yaptı.

Dion açıklamasında, Kanada hükümeti adına, kurbanların ailelerine ve yakınlarına yürekten başsağlığı ve yaralılara acil şifa temennisinde bulundu. Dion, “Bu son saldırıyla birlikte, terör saldırılarıyla mücadele eden Türkiye’ye, teröre karşı birlikte mücadele azmimizi yineliyoruz. Türk halkının yanındayız” ifadesini kullandı.

Dion, İstanbul’da yaşayan Kanada vatandaşlarından yardıma ihtiyacı olanların Kanada Başkonsolosluğuna başvurmalarını istedi.

İran

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Terör çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koydu” ifadesini kullanarak saldırıyı kınadığını duyurdu.

Zarif, “Dost ve komşumuz olan ülkenin havaalanında terör çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koydu. Şiddet dünyayı tehdit eden bir aşırılıktır. Hep birlikte onunla mücadele etmeliyiz” paylaşımında bulundu.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, yayımladığı yazılı açıklamada, “Mısır, İstanbul’da Atatürk Havalimanını hedef alan saldırıyı en sert ifadelerle kınıyor” ifadesine yer verdi.

Mısır halkının bu zor anlarda Türkiye halkıyla dayanışma içerisinde olduğu kaydedilen açıklamada, “Türk halkına ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuyoruz” denildi.

Litvanya

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, saldırıya ilişkin taziye mesajı yayımladı.

Grybauskaite, Twitter hesabından, “İstanbul’daki havaalanında aşağılık bir terör saldırısı gerçekleştirildi. Türk halkı ile birlikte duruyoruz” ifadesini kullandı.

Letonya

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de yaşanan olayı kınayarak, Twitter hesabından, “İstanbul’da, Atatürk Havalimanı’nda bir başka korkunç terör cinayeti. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum” ifadesine yer verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89