• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Astana başladı: Suriye’de taraflar ilk kez aynı masada

Astana başladı: Suriye’de taraflar ilk kez aynı masada
Türkiye, İran ve Rusya'nın girişimleriyle Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye barış görüşmeleri başladı.

Suriye’de yaşanan savaşın ardından Moskova Müzakereleri’yle ilan edilen ateşkes sonucu barış görüşmeleri başladı.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye, İran ve Rusya’nın garantör olarak yer aldığı görüşmelerde Suriye hükümeti ile “muhalifler” ilk kez aynı masada bir araya geldi.

Sputnik’in aktardığı bilgilere göre; Astana görüşmeleri, daha önceki barış görüşmelerinden farklı olarak doğrudan silahlı muhalif grupların davet edilmesi nedeniyle önem taşıyor.

'Henüz nihai bir karar alınmadığı' yönündeki açıklamalara karşın hükümet ve muhalefet yetkililerinin, farklı odalarda aracılar üzerinden yapılan mekik diplomasisi yöntemiyle değil yüz yüze görüşmesi planlanıyor. Bu, Astana görüşmelerinin, Suriye hükümeti ve silahlı muhaliflerin ilk kez aynı masaya oturacağı anlamına geliyor.

Görüşmelere, Rusya ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Aralık 2016'da sağlanan ateşkes anlaşmasını imzalayan 14 silahlı muhalif grubun temsilcilerinin katıldığı belirtiliyor.

5885b29867b0a91020bda22d.jpg

Bu gruplar arasında Ceyş'ül İslam (İslam Ordusu), Feylak el Şam, Suvar el Şam, Ceyş'ül Mücahidin ve Şamiye Cephesi yer alıyor. Anlaşmayı imzalayan bir diğer grup olan Ahrar'uş Şam ise görüşmelere katılmayacağını duyurmuştu.

Suriye’yi Caferi, muhalifleri Alluş temsil ediyor

Muhalif grupların Astana'daki baş müzakerecisininse İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş olacağı açıklandı. Hükümetin Astana'ya gönderdiği heyeteyse, Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi başkanlık ediyor.

Caferi ve Alluş birbirlerini yakından tanıyan isimler. Son turu Nisan 2016'da Cenevre'de yapılan BM himayesindeki barış görüşmelerinde de yine bu iki isim masadaydı.

İran, Rusya ve Türkiye masada, ABD gözlemci

Suriye hükümeti ile silahlı muhaliflerin önemli bir bölümünün katıldığı görüşmelerde Rusya, Türkiye ve İran da masada yer alıyor. Rusya heyetine Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran heyetine de Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Caberi Ensari başkanlık yapıyor.

c21zwq9xuaqiy_a.jpg

Türkiye ve Rusya, Astana toplantısından sonuç çıkması hedeflendiği için katılımcı ülke sayısını daha önce Cenevre’de yapılan toplantıların aksine sınırlı olmasını uygun buldu. Bu kapsamda İran, katılımcı ülke olarak toplantıda yer alıyor. BM’nin de katıldığı toplantı için davetin gönderildiği ABD’yi de Astana’da Kazakistan Büyükelçisi George Krol temsil edecek. İran, ABD’nin toplantıya katılmasına karşı çıkmıştı. Ancak Ankara ve Moskova, ABD’nin katılmasını uygun bulmuş ve Washington’a Astana daveti gönderilmişti

Görüşmelere davet edilen BM Temsilcisi Staffan de Mistura yardımcısı Ramzy Ezzeldin Ramzy ile birlikte Astana'da bulunuyor.

PYD ise Astana görüşmelerine davet edilmedi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı ise görüşmelerin bugün (23 Ocak) 10.00'da başlayıp yarın TSİ 10.00'da biteceğini açıkladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89