• BIST 9539.57
  • Altın 2490.78
  • Dolar 32.5038
  • Euro 34.8197
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 10 °C

Ashton Carter'dan önemli YPG ve PKK açıklaması

Ashton Carter'dan önemli YPG ve PKK açıklaması
Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde düzenlenen Amerika’nın IŞİD/Ortadoğu Stratejisi konulu oturumda Savunma Bakanı Ashton Carter ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford senatörlerin sorularını yanıtladı.

Oturumda Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham, Amerikan yönetimin PYD ve silahlı YPG’ye desteğini sert eleştirdi ve Carter ile Graham arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Graham, PYD ve YPG’yi duyup duymadığı ve bunların kim olduklarına dair basit sorular içeren bir soru-cevap kısmından sonra, Carter’a PYD’nin PKK ile bağlantılı olduğu yönündeki haberleri hatırlatarak, “Bu doğru mu?” şeklinde bir soru yöneltti. Carter, yanıt verirken cümlesine “evet” diyerek başladı ama “evet”i hangi bağlamda söylediği net olarak anlaşılamadı çünkü Carter cümlesinin gerisini getiremeden Graham sözünü kesti.

Graham, bu sefer, “PKK Türk hükümetinin gözünde bir terör örgütü mü?” diye sordu, Carter da, “PKK sadece Türk hükümetinin değil Amerikan hükümetinin de gözünde terör örgütü” ifadesini kulandı.

Senatör Graham’ın daha sonra “Türklerin, bizim YPG’yi silahlandırmamızdan rahatsızlık duyması sizi şaşırtıyor mu?” sorusunu da Carter, “Hayır. Türkler’le çok geniş istişarelerimiz oldu” diye yanıtladı.

Graham, “(ABD’nin YPG’yi desteklemesine) Buna razılar mı?” sorusu üzerine de Carter, “Hayır değiller” yanıtını verdi. Bu diyalogun ardından da Senatör Graham, “Türkiye’den yeni geldim. Bunu kabul etmiyorlar. Bunun dünyadaki en saçma fikir olduğunu düşünüyorlar ve ben de onlara katılıyorum. Eğer Türkiye’nin neden biraz rahatsız olduğunu merak ediyorsanız, Suriye içerisinde Türk hükümetiyle savaşan bir terör örgütüyle bağlantılı kişileri silahlandırıyoruz. Türkiye daha fazlasını yapabilir ama bence tüm bu konsept açıkçası absürd” diye konuştu.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’ye de günlük brifinginde Graham ile Carter arasındaki bu diyalog soruldu. Kirby, “PKK ve YPG konusundaki pozisyonumuz değişmedi. YPG’yi terör örgütü olarak görmüyoruz, PKK’yı (terör örgütü olarak) görüyoruz” dedi.

Yönetimin stratejisini savundu

Carter ayrıca bir soru üzerine, Kürtlerin Suriye’de Rakka’yı IŞİD’in elinden geri almak ve yönetmek için “doğru kişiler” olmadığını da söylerken, “Rakka’yı alıp yönetmede uygun kişiler olabilecek Suriyeli Arap güçleri tespit edip onlara imkan sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Savunma Bakanı Carter, özellikle Cumhuriyetçiler’in eleştirilerine karşın oturumda Amerika’nın IŞİD’e karşı stratejisini savunarak, hem Irak hem Suriye’de Amerikan destekli yerel güçlerin IŞİD’in elindeki bölgeleri geri almada önemli ilerlemeler sağladığını belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Carter, Başkan Barack Obama’nın Suriye’ye gönderme kararı aldığı 250 kişilik ilave özel birliğin de bu ülkedeki IŞİD karşıtı güçlerin tespiti, eğitimi ve donanımı yolunda verilen çabaların genişletilmesine katkı sağlayacağını da söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89