• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Ankara Kürdistan'a yapılacak silah yardımına nasıl bakıyor?

Ankara Kürdistan'a yapılacak silah yardımına nasıl bakıyor?
NATO’nun da Bağdat yönetimine silah desteğini gündeme getirmesi, Türk hükümetini kaygılandırdı.

Alman hükümetinin Federal Kürdistan Yönetimi’ne silah yardımında bulunma kararının ardından, NATO’nun da Bağdat yönetimine silah desteğini gündeme getirmesi, Türk hükümetinin Irak kaygısının dozunu iyice artırdı.

Alman hükümetinin Federal Kürdistan Yönetimi’ne silah yardımında bulunma kararına ilk başta ‘temkinli’ yaklaşan Ankara, Almanya’nın kararına benzer bir yaklaşımın İngiltere’de düzenlenen NATO zirvesinde de gündeme gelmesi ihtimaline karşı özel bir dosya hazırlamıştı. Aslında bu dosyada neler olduğunun ipuçlarını dünya kamuoyu, ABD Başkanı Obama ile Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinin ardından öğrendi. Irak-Şam İslam Devleti’ne karşı bir gönüllüler koalisyonu oluşturulması ve Bağdat yönetimine silah verilmesi fikrine karşı çıkan Erdoğan, silahların kontrolsüz kalabileceğini, Irak’taki mezhep çatışmasını körükleyebileceğini, dahası Türkiye’deki çözüm sürecini baltayabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

Erdoğan’ın satır başlarını gündeme getirdiği özel Irak dosyasının ayrıntıları hakkında Deutsche Welle’ye bilgi veren Türk diplomatik kaynaklar, IŞİD’in elinde 49 Türk diplomatik personelinin de bulunduğu bilgisinin dikkate alınması gerektiğini söylüyor ve Suriye ile Irak ordularından kalan silahların da sahibinin bugün IŞİD olduğuna dikkat çekiyor.

Türkiye'nin stratejisi

Peki, Türkiye IŞİD’le mücadelede nasıl bir strateji izlemeyi planlıyor? Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye için temel önceliğin 49 diplomatik personelin serbest kalması olduğuna dikkat çekip, bu konuda tüm çalışmaların sürdüğüne vurgu yapıyor. Aynı kaynaklar, bu konuda NATO müttefiklerinin desteğini daha da artırmasını istediklerini belirterek, Türkiye’nin mevcut durumda IŞİD’e karşı yapılabilecek her şeyi yaptığının altını çiziyor.

Ankara, Almanya’nın Federal Kürdistan Yönetimi’ne başladığı silah sevkiyatını da yakından takip ediyor. Silahların, Kürtler tarafından ‘dikkatli kullanılması’ için Kürt Bölgesel Yönetimi ile ‘gerekli irtibatın’ sağlandığını anlatan Türk diplomatik kaynaklar, “Durum kontrol altında. Bölgesel Kürt Yönetimi ile kurulan iletişim hattı sağlıklı bir şekilde işletiliyor. Tek beklentimiz, silah sevkiyatının hiçbir sorun yaşanmadan Irak’ın istikrarına katkıda bulunacak şekilde değerlendirilmesi” yorumunu yapıyor. (Hilal Köylü- DW)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89