• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Amerikan Basınından Özetler

Amerikan Basınından Özetler
NYT, Obama yönetiminin Bush dönemindeki işkenceleri örtbas etme çabasını eleştiriyor.

Amerikan Basınından Özetler (26 Ekim 2009)

New York Times, Obama yönetiminin Bush dönemindeki işkenceleri örtbas etme çabasını eleştiriyor. Gazete, bu çabanın neredeyse suç ortaklığı düzeyine ulaştığını öne sürüyor:

"Obama yönetiminin istihbarat kaynaklarını korumaya veya ulusal güvenliğin zarar görmesini engellemeye çalıştığı yönündeki iddialarını ciddiye almıyoruz. Asıl amaç, yapılan yanlışların resmen kabul edilmesini önlemektir. Eğer bu yanlışlar resmen kabul edilirse, sorumlu devlet memurlarının ve sözleşmeli personelin yargılanması yönündeki talepler artabilir. Obama yönetimi ise, böyle bir yargılamaya karşı çıkıyor ve bunu geçmişe takılıp kalmak olarak görüyor. Oysa, bunu adaletin yerine gelmesi olarak görmek gerekir. Elbette gerçeklerin açığa çıkması Amerikan karşıtlığını artırabilir ve askerlerin moralini bozabilir. Ancak bunu önlemenin en doğru yolu, Amerika'nın artık Bush dönemindeki utanç verici uygulamalardan tamamen vazgeçtiğini göstermektir."

Boston Globe, eski başkan yardımcısı Dick Cheney'nin her fırsatta Obama yönetimini eleştirmesine itiraz ediyor. Gazete, Cheney'nin son olarak Afganistan konusundaki eleştirilerine şu cevabı veriyor:

"Tam Cheney'nin artık köşesine çekildiğini düşünmeye başladığımız sırada eski başkan yardımcısından Obama'ya yönelik sert eleştiriler geliyor. Daha önce zaten işe yaramayan bir füze savunma sisteminden vazgeçtiği ve utanç verici işkence politikasını kaldırdığı için Obama'yı eleştiren Cheney, son olarak Amerika'nın Afganistan'da kararsız bir politika izlediğini öne sürdü. Fakat Cheney'den gelen bu eleştirinin kamuoyunu etkilemesi zor görünüyor. Çünkü, 2008 yılında Bush ve Cheney'in, Afganistan'daki Amerikan birliklerinin komutanından gelen 300 bin takviye asker talebini reddettiği henüz unutulmadı. Şimdi Cheney'nin bu eleştirisini dinleyenler eski başkan yardımcısının içine Demokrat Partili bir ruhun girdiğini düşünebilir."

Washington Post, Adalet Bakanlığı'nın 13 eyalette tıbbi amaçla marihuana dağıtımını serbest bırakma kararını sorguluyor. Gazete, mantıklı bulduğu bu kararın bazı sorunlara da yol açacağına dikkat çekiyor:

"AIDS, kanser, multible skleroz gibi hastalıklardan dolayı büyük acılar çeken hastalar, kendilerini rahatlatacak bir ilaç elde etmeye çalıştıkları için taciz edilmemeli, korku içinde yaşamak zorunda bırakılmamalıdır. Aynı şey, devlet lisanslı dükkanlarında tamamen yasalara bağlı olarak marihuana dağıtımı yapan satıcılar için de geçerlidir. Ancak Adalet Bakanlığı'nın bu kararı, marihuananın yasallaştırılması yönünde atılan bir adım olup olmadığı sorusunu da beraberinde getirmektedir. Böylesine önemli bir politika değişikliği gizli kapaklı yöntemlerle yapılmamalıdır. Böyle bir karar, faydaları ve zararları kamuoyunda geniş biçimde tartışıldıktan sonra alınmalıdır."

Los Angeles Times, elektronik sigaraların giderek yayıldığını belirtiyor. Gazete, sektörün karşı çıkmasına rağmen bu ürünün Gıda ve İlaç Dairesi tarafından denetlenmesi gerektiğini savunuyor:

"Elektronik sigaralar, tiryakilerin bu alışkanlıklarından vazgeçmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca bu cihazlar dumansız oldukları için restoran veya havaalanı gibi kapalı alanlarda da kullanılabilir. Ancak elektronik sigaralar, tatlı kokuları ve zararsız oldukları imajıyla daha fazla insanın nikotin müptelası haline gelmesine de yol açabilir. Üstelik nikotin solumanın ve propilen glikolün uzun vadeli etkileri henüz bilinmiyor. Gıda ve İlaç Dairesi, hayvanlar üzerinde ve laboratuar ortamında yürütülen çalışmalar sonuçlanıncaya kadar bu cihazların satışının durdurulmasını istiyor. Biz de bu talebi destekliyoruz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89