• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

Altın Palmiye 32 Yıl Sonra Yeniden Türkiye’nin

Altın Palmiye 32 Yıl Sonra Yeniden Türkiye’nin
Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan, “Kış Uykusu” adlı filmiyle 67’inci Cannes Film Festivali’nde “Altın Palmiye” aldı.

Yıllardır Cannes’da, en iyi yönetmen, juri özel ödülü ve büyük ödül alarak adım adım Altın Palmiye’ye yaklaşan Nuri Bilge Ceylan, sinemanın dev isimlerini geride bırakarak, sonunda “Kış Uykusu” ile Cannes’ın en iyisi seçildi.

Fransa’nın Cannes kentinde yapılan 67’inci Uluslarararası Cannes Film Festivali’den sonunda beklenen haber geldi. Cannes’da filmi gösterildikten sonra, pek çok sinema eleştirmeni tarafından “favori” olarak tanımlanan Ceylan son güne kadar favori isimler arasında kaldı. Haluk Bilginer’in oynadığı “Aydın” karakteriyle Türk aydınının çıkmazını ve iç kavgalarını anlatan 3 saat 16 dakikalık filmi izleyen sinema eleştirmenleri, “Film öyle akıcıydı ki, 3 saat nasıl geçti anlamadık. Ceylan, yeni ‘Türk Bergman’ı” yorumlarını yapınca Ceylan’ın adı son ana kadar, Mike Leigh, Xavier Dolan ve Jean Luc Godard ile birlikte Altın Palmiye’nin favorileri arasında anıldı.

'Ölen Türk gençlerine adıyorum'

Tüm ödüllerin dağıtılmasının ardından sıra gecenin en büyük isimlerine geldiğinde, yönetmen Quintin Tarantino ve ünlü oyuncu Uma Thurman, Altın Palmiye ödüllerini vermek üzere sahneye geldi. Jüri Başkanı Jane Champion, ödülü “Kış Uykusu” filmine verdiklerini açıklayınca salondan büyük alkış koptu. Diğer ödül kazanan isimlerin tersine kısa ve öz konuşmayı tercih eden Ceylan, isim vermeden ödülünü Gezi olaylarında ölen gençlere adayarak, “Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu sene Türk sinemasının 100. yıldönümü. İnanılmaz güzel bir tesadüf. Projemi destekledikleri için Thierry Fremaux, Gilles Jacob ve Jane Chanpion’a çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü birilerine adamak istiyorum. Ödülümü son bir yıl boyunca yaşanan olaylarda hayatını kaybeden tüm Türk gençlerine adıyorum" diye konuştu. Ceylan kısa konuşmasını yine büyük alkışlar arasında tamamladı.

Böylece Nuri Bilge Ceylan, 1982 yılında Yılmaz Güney’in ardından Türkiye’den Altın Palmiye kazanan ikinci yönetmen oldu.

Fransız aktör Vincent Lambert’in sunduğu gecede başkanlığını Jane Campion’un yaptığı Cannes jurisinin, 10 günlük maratonun ardından ödül alan diğer isimler şöyle:

En iyi erkek oyuncu: Timothy Spall - “Mr. Turner” - Mike Leigh, İngiltere

En iyi kadın oyuncu: Julianne Moore - “Maps to the Stars” - David Cronenberg, ABD

En iyi senaryo: “Leviathan”- Andrey Zvyagintsev et Oleg Negin, Rusya

Juri özel ödülü: Xavier Dolan - “Momy” ve Jean Luc Godard - “Adieu au langage” - Kanada, Fransa

En iyi yönetmen ödülü: “Foxcatcher” - Benett Miller, ABD

Büyük Ödül: “Les Merveilles” - Alice Rohrwacher, İtalya

Altın Palmiye ödülü: “Kış Uykusu” – Nuri Bilge Ceylan, Türkiye
(Amerikanın Sesi)

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89