• BIST 9530.47
  • Altın 2472.166
  • Dolar 32.4201
  • Euro 34.6792
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 5 °C

ABD’den Türkiye’ye yeni bombardıman uyarısı

ABD’den Türkiye’ye yeni bombardıman uyarısı
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Ahmet Davutoğlu Suriye'deki son olaylarla ilgili bir telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, PYD'nin ismi anılmadı, "Suriyeli Kürt güçleri" nitelendirmesi yapıldı. Buna göre Biden, Davutoğlu'na, ABD'nin YPG'ye bağlı güçleri toprak elde etmek için mevcut durumu istismar ederek Türkiye sınırı yakınlarında yeni bölgelerde hâkimiyet kurmaktan sakındırdığını iletti. Buna karşılık Türk ordusunun da bölgeye yaptığı top atışlarını durdurması yönünde çağrı yaptı.

Açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısındaki yerinden edilmişlerin insani yardım alabilmesi için Halep'e yardım yollarının açık kalması konusunda birlikte çalışma isteği de vurgulandı.

Biden ayıca, Türkiye'nin "PKK terörü ile mücadelesini desteklediğini" söyledi. IŞİD'le mücadelenin ortak hedef olduğunu ve Münih'te varılan "saldırıların durdurulması" kararını uygulamak için çalışma isteğini teyit ettiler.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Dün (cumartesi) Başkan Yardımcısı Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'yla Suriye'nin kuzeyinde kötüleşen güvenlik durumunu ve insani durumu ele aldı, bölgede tansiyonun düşürülmesine vurgu yaptı. Başkan Yardımcısı ABD'nin Suriyeli Kürt güçlerini Türkiye sınırı yakınlarındaki mevcut durumu istismar ederek yeni bölgeleri ele geçirmekten sakındırdığına dikkat çekti ve Türkiye'yi de buna karşılık olarak bölgedeki top atışlarını durdurmaya çağırdı. İki lider Suriye'nin kuzeybatısındaki savunmasız ve yerinden edilmiş insanların korunması ve Halep'e insani yardım yollarının açık olmasının sağlanması ihtiyacına vurgu yaparak, birlikte çalışmayı taahhüt etti. Başkan Yardımcısı Türkiye'nin PKK terörü ile mücadelesine desteği ifade etti ve iki lider, Münih'te anlaşıldığı üzere, IŞİD'in mağlup edilmesi ve şiddetin durdurulmasına çaba sarfetmenin ortak amaçları olduğunu yineledi."

Başbakan Ahmet Davutoğlu cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden'ın görüşme talebinde bulunduğunu söyleyerek, "Sayın Biden kanaatimi sorduğunda, kendisine olayların istediğimiz doğrultuda gelişmediğini belirttim. İstanbul ziyareti esnasında mutabık kaldığımız hususları da hatırlatarak, Türkiye için YPG ve PYD, PKK'nın uzantısı olmak itibariyle bize dönük açık ve net bir tehdittir. Buna karşı her türlü tedbiri alırız” demişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89