• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

ABD'den Erdoğan'ın sözlerine yanıt: Gülünç

ABD'den Erdoğan'ın sözlerine yanıt: Gülünç
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başını ABD'nin çektiği koalisyon güçlerinin "IŞİD dâhil YPG-PYD örgütlerine destek verdiği" açıklamalarına ABD'den yanıt geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Toner, Erdoğan'ın sözlerini "gülünç" diye nitelendirdi ve ABD'nin YPG'ye silah desteği sağlamadığını, yalnızca IŞİD'e karşı "taktiksel destek verdiklerini" savundu.

Başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, koalisyon güçlerinin "IŞİD dâhil YPG-PYD örgütlerine destek verdiği" açıklamalarıyla ilgili yorumları olup olmadığı sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, "Doğrusunu söylemek gerekirse bu gülünç. Hepinizin de görebileceği gibi doğruluk temelinden yoksun. Bizim koalisyon içindeki, Kuzey Suriye'deki, Irak'taki eylemlerimize bakanlar bizim yüzde yüz IŞİD'i yenip yok etmekten başka bir çabamız olduğunu söyleyemez" dedi.

ABD'nin, PKK/PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içindeki Arap unsurlara silah verdiğini, Türkiye-Suriye sınırın teröristlerden arındırılması için de Türkiye'ye destek verdiğini belirten Toner, YPG'ye ise IŞİD'e karşı mücadelede yalnızca "taktiksel destek verdiklerini" söyledi.

Toner, "Bizim müttefikimiz YPG'ye saldırırsanız biz de size El Bâb'da destek vermeyiz mesajı mı vermek istiyorsunuz?" sorusunu ise, "Hayır, hiç öyle bir izlenim yaratmak istemiyorum. Türkiye NATO müttefiki ve IŞİD'e karşı koalisyonda güçlü bir ortak. Kesinlikle öyle bir mesaj verdiğimiz izlenimi yaratmak istemeyiz" diye yanıtladı.

"YPG'ye asla silah vermedik"

Başka bir soru üzerine YPG'ye hiçbir mühimmat ya da silah vermediklerini, taktiksel destek verdiklerini vurgulayan Toner, bu konunda ABD'nin şeffaf davrandığını savundu. Toner, "Tek ve ortak amacımız IŞİD'i yenmek. Suriye Demokratik Güçleri daha önceleri de söylediğimiz gibi IŞİD'e karşı etkili mücadele edebilen güçler. Onlara taktik desteğimiz sürecek. Yine daha önce de çok kez söylediğimiz gibi YPG'ye asla silah vermedik. Suriye Demokratik Güçleri içindeki Arap elementlere mühimmat ve malzeme sağladık. Burada açık olalım, Türkiye'de terör kampanyasını sürdüren PKK'ya silah sağlayan her gruba da karşıyız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ile Salı günü düzenledikleri ortak basın toplantısında, koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı Harekâtı'na destek vermediğini söylemiş, "Tam aksine terör örgütüne, DEAŞ da dâhil olmak üzere YPG, PYD bunlara destek veriyorlar. Elimizde belgeleri var" demişti. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Marie Harf Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

"PKK'nın Sincar'da herhangi bir rolü olmamalı"

Toner, 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'yla ilgili de Türkiye'yle yakın iletişimde olduklarını söyledi. Toner, "ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı PKK'nın Sincar'da herhangi bir rolü olmamalı. PKK'nın oradaki varlığını, uzlaşmanın önündeki ana engel olarak görüyoruz" dedi. Sincar'da aktif olan tüm grupların bölgenin yerli halkının evlerine dönebilmeleri için gerekli siyasi uzlaşı sürecine saygı duyması gerektiğini vurgulayan Toner, Irak ve Irak Kürt Bölgesel yönetimlerini bu konuda yakın iş birliği ve koordinasyon için desteklediklerini de belirtti.

"Astana için davet almadık"

Rusya ve Türkiye, Suriye rejimiyle muhalifler arasında Kazakistan'ın başkenti Astana'da barış müzakereleri başlatılması için görüşmelerini sürdürüyor. Rusya Astana'da yapılması planlanan görüşmelerin Cenevre'deki barış müzakerelerini tamamlayıcı nitelikte olacağını söylüyor.

Toner, Astana'da yapılacak Suriye toplantısına davet almadıklarını ancak Türkiye ve Rusya'yla düzenli olarak görüştüklerini söyledi.

Erdoğan, Astana'da yapılacak Suriye görüşmeleriyle ilgili, "Terör örgütleri davet edilecek olursa, buna tabii ki biz sıcak bakmayız" açıklamasını yapmıştı. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89