• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 15 °C

ABD Savunma Bakanı: IŞİD gördüklerimizin ötesinde

ABD Savunma Bakanı: IŞİD gördüklerimizin ötesinde
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’in şimdiye kadar görülmemiş boyutta bir tehdit olduğunu ve mutlaka yenilmesi gerektiğini söyledi.

IŞİD’in çok yönlü, sağlam kaynaklı ve güçlü askeri özelliklere sahip olduğunu söyleyen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, örgütün ABD’ye her alanda büyük tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Örgütün, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren El Kaide ile kıyaslanır bir tehdit mi olduğu sorulduğunda Hagel, “Diğer tüm gruplar kadar karmaşık bir yapıları var ve çok iyi mali destek alıyorlar” dedi.

Perşembe günü Pentagon’da konuşan Savunma Bakanı, “Bir terör örgütünün ötesindeler. İdeolojileri ile karmaşık ve stratejik bir askeri kabiliyeti birleştirebiliyorlar. Bu şimdiye kadar gördüklerimizin çok ötesinde” ifadelerini kullandı.

Hagel, IŞİD’in yenilmesinin tek yolunun bölgedeki Sünnilerce dışlanması, bölgedeki güçlerin IŞİD’e karşı birleşmesi ve örgütle savaşın hem Irak’ı hem de Suriye’yi kapsaması olduğunu ifade etti.

Uzun soluklu operasyon

IŞİD’in Salı günü ABD’li bir gazetecinin infaz görüntülerini yayınlamasının ardından, ABD ordusu da bu yaz Suriye’de gizli bir operasyon düzenlediğini fakat rehineleri kurtarmada başarısız olduğunu söyledi.

Geçen iki hafta boyunca Irak ve Peşmerge askerlerine destek olmak için Federal Kürdistan'da IŞİD hedeflerine yönelik 90 hava saldırısına izin veren Başkan Obama ise IŞİD ile savaşın uzun soluklu olacağını açıklamıştı.

Obama şimdilik yalnızca bölgedeki Amerikan vatandaşları ve diplomatların korunmasına yönelik hava desteğine izin verdiyse de, Irak’ta ve Suriye’de IŞİD’e yönelik daha geniş çaplı ve uzun süreli bir ABD operasyonunun da sinyallerini verdi.

Irak'a 300 personel daha gönderilmesini onaylayan Obama, örgütü 'kanser' olarak niteledi ve tüm Orta Doğu hükümetlerini IŞİD'e karşı birleşmeye çağırdı.

'Eninde sonunda yenilmesi gerekecek'

Başkan Obama’nın kıdemli danışmanlarından Ben Rhodes, “IŞİD’e karşı gerekirse ek müdahaleler yapma fikrini göz önünde tutuyoruz” dedi.

ABD Genel Kurmay Başkanı Martin Dempsey de, “Bu örgütün kıyamet odaklı, dünyanın sonunu getirmeye yönelik bir görüşü var. Bu nedenle eninde sonunda savaşılıp yenilmesi gerekecektir” dedi.

General Dempsey, örgütün Suriye’deki ayağı da hedef alınmadan yenilmesinin mümkün olmadığını, zaten Irak ile Suriye arasındaki sınırın da fiilen var olmadığını ifade etti. (Al Jazeera, Reuters ve AFP)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89