• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

ABD: 'Kürd kantonlarının birleşmesini desteklemiyoruz'

ABD: 'Kürd kantonlarının birleşmesini desteklemiyoruz'
ABD Büyükelçisi John Bass, Rojava’daki Kürt kantonlarının birleşmesine karşı çıktıklarını, ancak yeni yönetimin nasıl bir siyaset izleyeceğini bilmediğini söyledi.

ABD Büyükelçisi John Bass, Rojava’daki Kürt kantonlarının birleşmesine karşı çıktıklarını, ancak yeni yönetimin nasıl bir siyaset izleyeceğini bilmediğini ifade etti. Büyükelçi Bass, ABD'nin YPG'ye yaklaşımını "Suriye Demokratik Güçleri olarak adlandırılan şemsiye grup altında çalışan Suriyeli Arap gruplara destek sağlıyoruz. Bu şemsiye grup, aynı zamanda PYD’yi de içeriyor. Ancak biz PYD’ye doğrudan destek sağlamıyoruz, silah vermiyoruz, cephane vermiyoruz. Bu konuda birçok iddia olduğunu biliyorum, ancak bu iddiaların hiçbir gerçek temeli yok" sözleriyle açıkladı.

ABD Büyükelçisi John Bass'ın NTV canlı yayınında Kürdlerle ilgili sorulara verdiği yanıtlar:

"YPG’ye doğrudan destek vermiyoruz…"

- PYD/YPG yapısıyla ilişkilerinizde son durum nedir? Kimi destekliyorsunuz, özellikle Rakka operasyonunda?

DAEŞ’e karşı savaşmakta ve DAEŞ’i Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği alanlardan çıkarmakta kararlı olan bir dizi Suriyeli gruba destek sağlamayı sürdürüyoruz. Suriye Demokratik Güçleri olarak adlandırılan şemsiye grup altında çalışan Suriyeli Arap gruplara destek sağlıyoruz. Bu şemsiye grup, aynı zamanda PYD’yi de içeriyor. Ancak biz PYD’ye doğrudan destek sağlamıyoruz, silah vermiyoruz, cephane vermiyoruz. Bu konuda birçok iddia olduğunu biliyorum, ancak…

- ABD’nin uçaksavar ve yüksek kalibreli silahlar sağladığı, Doçka verdiğine ilişkin iddiaları reddediyorsunuz.

Bu iddiaların hiçbir gerçek temeli yok. YPG’ye gelişmiş silahlar sağlamadık. YPG’ye ağır silahlar vermedik.

- PYD, YPG ile ABD arasındaki ilişkiyi tanımlar mısınız?

Sahada, ABD Başkanı tarafından, DAEŞ’i Suriye’de kontrol ettiği alanlardan çıkarmak için gereken her şeyi yapmakla görevlendirilen askeri uzmanlarımızla bir ilişkinin bulunduğunu söyleyebilirim. Çok dar bir çerçevede yürütülüyor, taktiksel bir odağı var ve tamamen DAEŞ’in Suriye’de, Türkiye’de, ABD’de ya da Avrupa’da saldırı düzenleme kapasitesini etkili bir şekilde azaltmaya yönelik.  Buradaki kaygıların yanında, bunu yapma nedenlerimizden biri DAEŞ’in Türkiye’de neden olduğu acıların bilincinde olmamız. Ne yazık ki DAEŞ, Türkiye’de, Avrupa ve ABD’de öldürdüğünden çok daha fazla insanın ölümüne yol açtı. Bu topraklarda daha fazla saldırı gerçekleştirdiklerini görmek istemiyoruz, ve işte bu yüzden de, DAEŞ’in Türkiye-Suriye sınırını kullanmasını engellemekte elde ettiğimiz başarıya ulaşmak için Türk hükümetiyle son iki yıldır çok yakın şekilde çalışıyoruz. Bütün bu yaşanan acıların arasında, bu yılın en önemli gelişmelerinden biri bu oldu. DAEŞ’in daha fazla saldırıda bulunmaya çalışmasının nedenlerinden birinin de bu baskıyı hissetmeleri ve toprak kaybetmelerinden kaynaklandığına inanıyoruz.

"Kürd kantonlarının birleşmesini desteklemiyoruz”

- Amerikan yönetimi PYD/YPG ile ilişkilerini, Türkiye’nin hassasiyetleri çerçevesinde nasıl şekillendirmeyi planlıyor?

Suriye’de iki yıldır süren kampanyamızı aklımızdaki şu iki kapsayıcı hedefle yürütüyoruz. Birinci hedef, DAEŞ’i yenmek ve toprak kontrolünü, özellikle de Türkiye-Suriye sınırındaki bölgede toprak kontrolünü ortadan kaldırmak, böylece Türkiye, Avrupa ve ABD’ye yönelik tehditleri bertaraf etmek. Fakat diğer hedefimiz, Suriye’deki bu probleme, NATO müttefikimiz Türkiye için uzun dönemli stratejik bir problem yaratmayacak şekilde askeri operasyonlar yürüterek yaklaşmak. Suriye’de Kürd kantonları diye tabir edilen bölgenin birleşmesini desteklemeyişimizin ve hiçbir zaman desteklemeyecek olmamızın önemli bir nedeni de işte budur.  Bu yüzden, hiç kimsenin, sadece DAEŞ’e karşı kazandıkları askeri başarılara dayanarak sahadaki demografik yapıyı veya siyasi yönetim yapılarını tek taraflı olarak değiştirmesini desteklemiyoruz. Ve YPG ya da PYD’ye çağrıda bulunduğumuz ve bulunmayı sürdüreceğimiz bir diğer husus da, Tel Abyad’da yerlerinden edilen Suriyeli Araplar ve benzer durumdakilerin evlerine dönüşüne izin vermeleri. Bu konudaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Suriye’nin geleceğine tüm Suriyelilerin karar vermesi gerektiğine inanıyoruz, tek bir silahlı grubun değil. Bu grup, DAEŞ’a karşı savaşta yer almış olsa bile.

- Trump yönetiminde bu örgütlerle ilişkiler nasıl şekillenecek?

Daha önce de söylediğim gibi, yeni yönetim adına konuşamam.

- Bir politika değişikliği bekleyebilir miyiz?

Söylediğim gibi, onlar adına konuşamam. Bu sorunlara nasıl yaklaşacaklarına ilişkin tahminde bulunamam. Ancak şunu söyleyebilirim, yeni yönetimin de ilişkimizdeki şu temel prensibe bağlı kalmaya devam edeceğine güvenim tam; birlikte çalıştığımızda, birlikte çalışmanın bir yolunu bulduğumuzda her zaman daha güçlüyüz. Bu nedenle, söz konusu geçiş döneminde bile, ben ve ABD hükümetinden pek çok meslektaşım, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta karşı karşıya olduğu tehditleri ele alma ve bunlara kalıcı çözümler bulma konusunda Türk hükümetindeki ortaklarımızla çok yoğun bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz, ki bugünün sorunlarının yerine yarın yenilerini koymayalım.

- Washington yönetimi, Barzani’nin ve Suriyeli Kürdlerin özyönetim taleplerine nasıl bir yanıt verecek?

Irak ve Suriye’ye ilişkin politikalarımızın temelinde yatan husus şu; Yönetime ilişkin sorular Iraklıların ve Suriyelilerin karar vereceği konular. Her ne kadar bu noktaya kadar başarı sağlananamamış olsa da, son 4 yıldır Suriye’de siyasi ve müzakere edilmiş bir çözüm için çabalamamamızın bir nedeni de bu prensibe olan bağlılığımız. Suriye’nin geleceğine, bir arka odada, ülkede çıkarı olan yabancı güçler tarafından karar verildiğini görmek istemiyoruz. Suriyelilerin, tüm Suriyelilerin, kendi geleceklerine karar verebilmeleri gerektiğine inanıyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89