• BIST 8761.79
  • Altın 2240.049
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1683
  • İstanbul 9 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Berlin -2 °C

ABD-İran arasında 'terör' atışması

ABD-İran arasında 'terör' atışması
BD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın İran'ı 'terör' faaliyetlerini desteklemek ve bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçlamasına Tahran’dan yanıt geldi.

 

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan, ABD’li mevkidaşı Jim Mattis’e mektup gönderdi. Washington’u kovboy döneminin bittiğinin farkına varmaya çağıran Dahkan, yalan gerekçeler ve suçlamalarla hiçbir ülkeye müdahale yapılamayacağını söyledi.

İran’lı yetkili, asıl ABD’nin Suriye ve Irak’taki ‘teröristleri’ desteklediğini ve bunların ABD üretimi silahlarla savaştığını ifade etti.

Washington’un Tahran’ı terörü desteklemekle suçlamasının bir dezenformasyon olduğunu savunan Dahkan, gerçeğin tam tersinin olduğunu söyledi.

Zarif: Tillerson’un açıklamaları bir propaganda

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten de Tillerson’a tepki geldi. Zarif ABD’li mevkidaşının sözlerini ‘gerçeği yansıtmayan bir propaganda’ olarak nitelendirdi.

Zarif, Washington’un nükleer anlaşmasını gözden geçirmeden önce onun yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini savundu.

Zarif, Washington’un Tahran’a suçlamalar yöneltmesinin, kendisini yükümlülüklerinden kurtarmayacağını ifade etti.

Tillerson: İran’ın tüm tehlikeleri göz önünde bulundurulmalı 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Salı günü açıkladığı İran’a yönelik politika revizyonunun sadece Tahran’ın nükleer anlaşmasına bağlılığını test etmekle sınırlı kalmayacağını, İran'ın ABD'nin çıkarlarıyla çelişen, Suriye Irak, Yemen ve Lübnan’da başta olmak üzere bölgedeki politikasını da göz önünde bulunduracağını belirtti.

Tillerson’un açıklaması, Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in sözlerini teyit eder nitelikte. Mattis, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yemen’deki krizi sona erdirmek için İran’ın bölgede istikrarsızlaştırıcı etkisinin aşılması gerektiğini savunmuştu.

Tillerson, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘nükleer anlaşma kapsamında İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ABD’nin ulusal güvenliği açısından hayati önem taşıyıp taşımadığı yönünde bir değerlendirme yapılmasını istediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, ‘Kapsamlı bir İran politikası, İran’ın teşkil ettiği tüm tehlikeleri göz önünde bulundurmalı… Belli ki bu tehlikeler de çok fazla’ dedi.

Tillerson İran ile varılan nükleer anlaşmasının İran’ı nükleer silahsız bırakma hedefini gerçekleştirmediğini ve sadece bu hedefi ertelediğini savundu.

Trump Yönetimi’nin nükleer anlaşmasından vazgeçmesi olası bir ihtimal olmasa da Tillerson iki kez Tahran’ın denetimsiz kaldığı hâlde Kuzey Kore gibi bir tehlikeye evrilebileceği uyarısını yapmıştı.

Nükleer kapasitesi dışında İran’ın teşkil ettiği tehlikenin göz ardı edildiğini söyleyen Tillerson, bu yanlış yaklaşımın aynısının Kuzey Kore’yle durumu bu noktaya getirdiğini ifade etti.

"Tahran’ın terör faaliyetleri yürüttüğü endişesi hâlâ var"

Salı günü açıklanan ve Tillerson’un ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’a yazdığı belirlenen bir mektupta, ABD’li Bakan, İran’ın 2015’te P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşması yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak Tahran’ın ‘terör’ faaliyetlerini desteklediğine dair hâlâ endişelerin olduğunu belirtmişti.

Obama döneminde İran ile varılan nükleer anlaşması, Tahran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında ona uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması ön görülmüştü.

Obama,  daha önce İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde bir karar imzalamıştı. Trump, mayıs ayında bu uygulamanın devam etmesi ya da aksi yönde bir karar vermesi gerekiyor.

Trump, başkanlık yarışı sırasında İran ile imzalanan anlaşmayı ‘müzakere edilen en kötü anlaşma’ olarak nitelemişti. Beyaz Saray’a geldiği takdirde bu anlaşmayı yeniden gözden geçireceği sözünü vermişti.
(Al Jazeera ve Reuters)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89