• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

5 Kürt partisinden HDP açıklaması

5 Kürt partisinden HDP açıklaması
Türkiye’de 24 Haziran’da gerçekleşecek olan genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için Kürdistani Seçim İttifakı kuran Kürt siyasi partileri HDP ile yaptıkları görüşmeye ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Kürdistan Demokratlar Platformu(KDP),  Kürdistan İslami Hareketi(Azadi Hareketi), Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nden (T-KDP) oluşan Kürdistani Seçim İttifakı grubundan yapılan yazılı açıklamada 19 Mayıs’ta HDP’nin Kürdistani Seçim İttifakı’na gönderdiği belirtildi.
Açıklamanın tam metni şöyle:

HDP'nin 19.05.2018 Günü Kürdistani Seçim İttifakı'na Getirdiği Yeni Teklife Verilen Yanıt Hakkında Kamuoyuna Bilgilendirme

Kürdistani Seçim İttifakı 17 Mayıs 2018 günü Diyarbakır’da yapmış olduğu açıklamayla, HDP ile ittifakın neden gerçekleşmediği konusunda kamuoyunu bilgilendirmişti.

Bu açıklamadan iki gün önce de HDP Eş Genel Başkanlığı’na KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI adına bir mektup gönderilmişti. Bu mektupta da HDP ile seçim ittifakı görüşmelerinin amacına ulaşamadığı ve bunun temel sebebinin HDP’nin ittifak anlayışına uygun davranmaması, kendisinin kabul ettiği prensipleri Bildirgelerine koymaması olduğu dile getirilmişti.

Ama bazı HDP’li yetkililerin ‘’Tek sorun milletvekilliği meselesinde anlaşamamamızdır’’ dediklerine üzülerek tanık olmaktayız.

Görüşmelerimizin ilk gününden itibaren HDP adına toplantılara katılanlar,’’Zaten prensiplerde anlaşıyoruz, siz kaç milletvekilliği istiyorsunuz’’ demekteydiler. Hatta ilerleyen günlerde bazı teklifler de HDP tarafından yapıldı. Ama Kürdistani Seçim İttifakı çok net bir şekilde şu cevabı vermekteydi: ’’Siyasi Prensipler ve Seçimlerde Birlikte Çalışma Prensipleri kabul edilmeden temsil sorununu ele almayacağız. Temsil sorunu en son görüşeceğimiz sorundur. Elbette ki bu iki konuda anlaşma sağlanırsa, temsil konusunda da görüşlerimizi sunacağız’’.

Bu nedenle de İttifakın ‘’temsil sorunu’’ndan dolayı gerçekleşemediği iddiaları gerçek dışıdır.

Bunun en son göstergesi de HDP Heyeti’nin 19 Mayıs 2018 günü getirmiş olduğu son teklife Kürdistani Seçim İttifakı’nın vermiş olduğu yanıttır.

HDP Heyeti , Kürdistani Seçim İttifakı’nın artık HDP ile ittifak zeminlerinin kalmadığını kendilerine ve kamuoyuna açıklamamıza rağmen, 19 Mayıs 2018 akşamı Kürdistani Seçim İttifakı’na ‘’21 Mayıs günü milletvekilliği listelerinin YSK’ya verileceği son gündür. Sizlerin de HDP listelerinden temsil edilmenizi istiyoruz. Bu konudaki önerilerinizi bize sunarsanız, biz de buna uygun listelerimizi düzenleyeceğiz. Ayrıca, 23 Mayıs’ta Kürt sorununa demokratik çözüm deklarasyonumuzu açıklayacağız. Sizlerin de bu basın açıklamamızda yanımızda olmanızı istiyoruz’’ teklifini getirmiştir.

19 Mayıs akşamı toplanan Kürdistani Seçim İttifakı, HDP’ye şu yanıtı vermiştir: ’’Biz HDP ile seçim ittifakı görüşmelerinin sona erdiğini daha önce size ve kamuoyuna açıklamıştık. Bunun temel nedeni de sizlerin siyasal prensipleri Bildirgelerinize almamanız ve ittifak ruhuna uygun davranmamanızdır. Bu nedenle bizlerin sizinle temsil meselesi dahil ittifakı yeniden görüşmemiz söz konusu değildir. 23 Mayıs’taki Basın Açıklamanıza da katılmayacağız. Sizlere başarılar diliyoruz’’.

Kürdistani Seçim İttifakı’nın HDP ile seçim ittifakı görüşmelerini ve HDP listelerinde temsil meselesini tartışmasız bir şekilde sonlandırdığı açıktır. HDP gerçekten de sayın Pervin Buldan’ın ‘’Bu prensipleriniz zaten programımızda var, bizim de prensiplerimizdir’’ açıklamasına uygun davranmak istiyorsa ve daha önce kabul ettiği KÜRDİSTAN DEMOKRATİK SEÇİM İTTİFAKI DEKLERASYONU’nu benimsiyorsa, bu Deklerasyonu kamuoyuna açıklayabilir, HDP ve sayın Selahattin Demirtaş’ın bildirgelerini bu siyasal perspektife uygun olarak yeniden kaleme alabilir. Yani HDP, sorunu, temsil meselesiyle, ittifak yapmakla ilişkilendirmeden de böyle bir adımı atabilir.

Kamuoyunda geliştirilen gerçek dışı haber ve spekülasyonlara karşı, kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacıyla bu açıklama bilginize sunulmaktadır.

 Saygılarımızla   (20.05.2018)

Kürdistan Demokratlar Platformu(KDP)
Kürdistan İslami Hareketi(Azadi Hareketi)  
Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK)
Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK)
Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (T-KDP)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89