• BIST 9799.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

26 STK insan haklarını ihlal eden KHK'lerin kaldırılmasını istedi

26 STK insan haklarını ihlal eden KHK'lerin kaldırılmasını istedi
Aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu 26 uluslararası sivil toplum kuruluşu, Türkiye'de insan haklarını ihlal eden KHK hükümlerinin kaldırılmasını talep eden bir ortak açıklamaya imza attı.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası PEN gibi kuruluşlarında bulunduğu 26 uluslararası sivil toplum kuruluşu hükümete kanun hükmünde kararnamelerdeki (KHK) insan haklarını ihlal eden, ihlaline yol açan hükümlerin kaldırılması yönünde çağrıda bulundu.

Açıklamada hükümete uygulamada Türkiye'nin insan hakları yükümlülükleriyle uyumsuz olan, OHAL kapsamındaki önlemlerin kaldırması çağrısı yapıldı.

OHAL’in ilk üç ayında yaşanan hak ihlallerine de yer verilen açıklamada, uluslararası kuruluşların da harekete geçmesi istendi.

Açıklama’nın bazı bölümleri şöyle:

“Bu açıklamayı imzalayan kurumlar olarak, Türkiye hükümetinin, Temmuz 2016 darbe girişimi esnasında gerçekleşen şiddet olaylarını soruşturma ve tüm sorumluları adalet önüne çıkarma hak ve sorumluluğunu takdir ediyoruz.

Ayrıca, darbe teşebbüsünün hemen sonrasının, bir hükümetin meşru bir şekilde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebileceği istisnai bir durum olduğunun, ancak bunun insan hakları yükümlülüklerine uyarak yapılması gerektiğinin de bilincindeyiz.

Bununla birlikte, geçtiğimiz günlerde uzatılmış olan OHAL’in ilk üç ayı boyunca Türkiye makamları tarafından kullanılan geniş kapsamlı, neredeyse sınırsız takdire bırakılmış yetkilerin, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını koruyacak tedbirleri tehlikeye atacak olmasından gittikçe daha çok endişe duymaktayız.

Bizler, Türkiye Hükümeti'ni, uygulamada Türkiye'nin insan hakları yükümlülükleriyle uyumsuz olan, OHAL kapsamındaki önlemleri kaldırmaya çağırıyoruz.”

“Bizler, ayrıca Türkiye'nin uluslararası ortaklarını, bilhassa Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve ilgili tüm uluslararası insan hakları kurumlarını Türkiye'de OHAL kapsamında gerçekleşen insan hakları ihlallerini aleni ve kesin bir şekilde kınamaya çağırıyoruz.

İmzacılar

İmzacı kuruluşlar: ARTICLE 19, Amnesty International, Human Rights Watch, PEN International, Association of European Journalists, Canadian Journalists for Free Expression, Committee to Protect Journalists, Danish PEN, English PEN, Ethical Journalism Network, European Centre for Press and Media Freedom, European Federation of Journalists, Fair Trials, German PEN, Global Editors Network, Index on Censorship, International Media Support, International Press Institute, IREX Europe, My Media, Norwegian PEN, Norwegian Press Association, PEN America, Reporters Without Borders, Swedish PEN, Wales PEN Cymru. (bianet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89